Még meg sem alakult az új parlament, máris elköltöttek egymilliárdot mobilra és laptopra

2018. április 6., 09:21

Szerző:

Az Országgyűlés Hivatala a következő parlamenti ciklusra már több mint félmilliárd forint keretösszegű mobil telefonos és internetes szerződést kötött, valamint legalább 550 új notebookot vásárol a képviselők és munkatársaik részére – hívja fel a figyelmet a napi.hu.

Az Országgyűlés Hivatala (OH) nagy erőkkel készül a 2018-2022-es országgyűlési ülésszakra, a közelmúltban ugyanis nagy volumenű távközlési és informatikai közbeszerzéseket bonyolított le, amelyek nyomán az országgyűlési képviselők és munkatársaik, valamint a hivatali dolgozók számára vásárolnak eszközöket és szolgáltatásokat - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményekből.

A Magyar Telekom Nyrt. nyerte meg az OH mobil távközlési szolgáltatások és telefonkészülékek szállítására, valamint mobil internetes szolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárását, négy évre nettó 550 millió forintért. A hivatal azért szerződött ekkora időtávra, hogy „a megválasztott képviselőket zavartalanul, az ülésszak alatt szolgáltatóváltás nélkül" tudják ellátni. A Magyar Telekomnak a parlamenti képviselők eskütételét követő naptól kell biztosítania szolgáltatását.

Amiről szó van: 

700 darab telefonos előfizetés

808 darab telefonkészüléket (413 középkategóriás Android, 145 prémiumkategóriás Android és 250 iPhone (vagy azzal egyenértékű) készülék

500 darab előfizetés (SIM) a távmunkás mobilnet szolgáltatáshoz.

Sürgős hívás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szolgáltatási szerződés március 20-án írták alá a felek.

Az országgyűlési képviselők az Országgyűlés Hivatalán keresztüljogosultak havonta legfeljebb a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeg erejéig (jelenleg mintegy 41 ezer forint) mobiltelefon-szolgáltatás igénybevételére.

Az országgyűlési képviselők és nemzetiségi szószólók által használt budapesti és vidéki irodák számára hordozható számítógépeket és irodai eszközöket is beszerzett februárban az OH. A szerződés része az üzembe helyezés, karbantartás, szoftverfrissítés és hibaelhárítás is. Négy évre a Nádor Rendszerház Kft.-vel állapodtak meg, nettó 345,5 millió forint értékben (ez az összeg az opciós tételek árát is tartalmazza; a szerződés előzetesen becsült értéke 300 millió forint forint volt).

Az OH ezen kívül a képviselők és az OH dolgozói számára is vásárol

250 (plusz opcionálisan 20) irodai, üléstermi és távmunka végzésére alkalmas hordozható számítógépet,

operációs rendszerrel, 40 (opcionálisan még 20) külső akkumulátorral (powerbank), négy évre teljes körű garanciával, a jótállás időtartama alatt szoftverkövetéssel, helyszíni szervizszolgáltatással és a felhasználók oktatásával együtt. A 99999 Informatika Kft.-vel szerződtek, nettó 70,9 millió forintért (a szerződés előzetesen becsült értéke 140 millió forint volt).

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.