Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Még 410 milliót kap Káslerék egyelőre láthatatlan tevékenységet végző Magyarságkutató Intézete

2019. május 9. 17:43 - szerző: 168 Óra

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 410 millió forintot adott a Magyarságkutató Intézetnek kutatásokra. Annak ellenére, hogy az intézet egyelőre nem igazán végez látható tudományos tevékenységet – írja az Index.

Az intézetet a magyar őstörténeti kutatások megújítására hozták létre, idén januárban indult, akkor még 880 millió forinttal és 100 emberrel. A mostani 410 milliós összeget többek között a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatára, a magyar etnogenezis molekuláris antropológiai kutatására, illetve a késő avar kor kutatására kapták.

A Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által is lelkesen támogatott magyarságkutatások korábban nagy vitákat váltottak ki a régészek, történészek, genetikusok között. Főleg, miután Kásler Miklós levonta azt a következtetést, hogy az adatok a finnugor származást cáfolják. Az intézet létrehozásának indoklásakor a miniszter azt mondta, hogy a kutatásokat egy intézményben meghatározott célok mentén kellene folytatni, ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor eredetvitának, amely egyébként tudományos szempontból már jó ideje véget ért.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az intézet tényleges tevékenységéről egyelőre keveset lehet tudni. Az Index idéz egy történész-levéltárost, aki szerint az intézetnek  

jelenleg nincs se honlapja, se bármilyen elérhető információ róla. Nem tudjuk kik a kutatói, milyen szakmai kvalitásokkal rendelkeznek, milyen eredményeket értek el, mik a kutatási terveik, milyen programokat, rendezvényeket, kiadványokat terveznek közreadni. Ezt a teljesen láthatatlan tevékenységet azonban immár 1,2 milliárd forinttal támogatja közpénzen a magyar állam.

Feltette a kérdést, hogy akkor kinek a működése átláthatatlan. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyik érve ugyanis az volt a Magyar Tudományos Akadémia szétszabdalása mellett, hogy annak működése és az arra fordított közpénz elköltése nem átlátható.

Az NKFIH egyébként most abból a 14,6 milliárd forintos Tématerületi Kiválósági Program keretéből támogatta a Magyarságkutató Intézetet, amelyre Palkovics László eredeti szándéka szerint az MTA-nak is kellett volna pályáznia. Az MTA alaptámogatását az ITM visszatartotta, jelenleg is csak az első félévre kapták meg a működésükhöz szükséges költségeket. Az MTA végül nem nyújtotta be pályázatait arra a felhívásra, amely nyitott volt az egyébként továbbra is állami alaptámogatással rendelkező egyetemek és kutatóintézetek részére.