Egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy medve járja a Mátrát

2020. július 31., 14:25

Szerző:

Az Egeredő Zrt. munkatársai medvelábnyomot fedeztek fel pár száz méterre onnan, ahol szerda este két, gyakorlott túrázó forrásvízért indult a Rákóczi-forráshoz, és úgy véltek, medvét láttak – írta a Kékesonline.hu.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársa, Gombkötő Péter szerint biztosan medve járja a Mátrát, ugyanis a sáros talajon hagyott nyom valóban medvéé volt.

„Egyértelmű a bizonyíték, tényként kezeljük a medve jelenlétét a Mátrában”

– mondta.

Gombkötő szerint a pánikra nincs ok, ritkán fordul elő ugyanis, hogy az ember összetalálkozik egy medvével. Ha viszont mégis megtörténik, nem szabad a közelébe menni, és hátat fordítani neki, sem pedig barátkozni vele, bármilyen korú is legyen. (A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van.)

Azok, akik egyedül járják az erdőt, Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerint használjunk zajkeltő eszközt, például csengőt vagy rádiót.

A Mátrát járó állat valószínűleg Szlovákiából érkezett.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.