Medián: Szoros versenyben küzd egymással az ellenzék a Fidesz mögött, bejuthat a Momentum az EP-be

2019. május 23. 15:34 - szerző: Unyatyinszki György

Az európai parlamenti választásokat megelőző utolsó közvélemény-kutatási adatokat közölte a Medián a hvg.hu számára, amely szerint a Fidesz egyértelmű, 52 százalékos győzelmet fog aratni a hétvégi választáson.

A második helyért a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK van nagyon szoros versenyben, mindannyiukat 10-12 százalék közé mérik, tehát lényegében statisztikai hibahatáron belül. A Medián ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a Jobbik lehet esélyesebb, hogy 3 mandátumot szerezzen.

A bejutási küszöb eléréséért küzd a Momentum Mozgalom és az LMP, ám inkább a Momentum bejutását valószínűsíti a kutatás.

A választók mozgósítása egyelőre nem kiugró. Bár a válaszadók 51 százaléka mondta, hogy mindenképp el fog menni szavazni, a Medián ezt súlyozta és a valódi részvételi arányt 34-36 százalékra jósolja. Ez még pont az a részvételi arány, ami kedvezhet a kis pártoknak, így a Momentumnak és az LMP-nek, ugyanis akkor kevesebb szavazat is elég a bejutáshoz. Öt éve 29 százalékos volt a részvételi arány.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot kaphat, ami a Fidesznek kedvező eredmény, ez számukra plusz egy mandátumot fog várhatóan jelenteni.

Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a tavalyi országgyűlési választáson a részvételi hajlandóság a Fidesz táborában volt kiugró, tehát könnyen lehet, hogy az ellenzék 34 százalékos részvétel mellett is csúnyán el lesz páholva. Az ellenzék abban reménykedhet, hogy saját választóik túllépnek az apátián és elmennek szavazni.