Áll a bál az Őrségben: tíz polgármester tiltakozik Palkovicsnál a brutális vasúti járatritkítás miatt

2020. június 9., 20:24

Szerző:

Szombattól vonatpótló buszok szállítják az utasokat az őrségi vasút nyomvonalán. A Zalaegerszeg–Hodos közötti vasútszakasz egy a harmincötből, ahol június 6-ától ideiglenes járványügyi menetrend lépett életbe. Az őrségi polgármesterek közös levelet írtak Palkovics László miniszternek – írja a Vaol.

„A járvány miatt mindenki szót fogadott, betartottuk a korlátozásokat, az emberek otthon maradtak. Most meg arra hivatkozva, hogy kevés az utas, megszüntetik a vonatközlekedést. Ez rendkívül hátrányosan érinti az őrségi embereket.

Itt van egy villamosított, környezetbarát közlekedési lehetőség, most mégis buszozhatunk.

Az időzítés is érthetetlen: miért a korlátozások feloldásakor és a turistaszezon kezdetén történik mindez? – tette fel a költői kérdést Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere.

Grózinger Csaba, Felsőjánosfa polgármestere kezdeményezte, hogy az érintett polgármesterek írjanak levelet az illetékes miniszternek. Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek két hete küldték el a levelet, amelyet tíz őrségi polgármester írt alá.

Azt kérik, gondolja át és vizsgálja felül a döntést.

A nyári szezonban sok turista választotta azért az Őrséget, mert vonattal akár Budapestről is ide lehetett jutni, és vonaton a kerékpárt is le lehetett hozni. A busz a kerekesszékes emberek lehetőségeit is rontja. Sok ember vonattal járt Zalaegerszegre szakorvoshoz, de diákok is szívesen választották a vasutat Zalaegerszeg vagy akár Budapest felé – sorolta érveit Grózinger a lapnak.

A Magyar Nemzetnek a minap a birtokába került egy dokumentum, amely szerint nem csak a MÁV ritkítja a járatait: Palkovics minisztériuma a Volánbusz vezetését is felkérte, hogy számos viszonylat menetrendjét változtassa meg vagy alakítsa át, járatokat szüntessen meg. Az indoklás így hangzik: a vasúti fővonalakon végrehajtott és jelenleg is folyamatban lévő

fejlesztések lehetőséget adnak a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok indokoltságának felülvizsgálatára. 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.