Havi félmilliárdos veszteséget okozott a MÁV-nak a koronavírus-járvány

2020. június 18., 07:23

Szerző:

A koronavírus-járvány a MÁV-ot érintő hatásairól Homolya Róbert elnök-vezérigazgató beszélt a Növekedés.hu-nak. Homolya elmondta, mindössze négy igazolt koronavírus megbetegedés volt a 38 ezer munkavállalóval rendelkező MÁV-csoportnál a teljes járványidőszak alatt.

Homolya arról is beszélt, hogy a járvány miatt  nemzetközi forgalom szinte teljesen megszűnt márciusban, 99 százalékkal csökkent Európa-szerte. A járvány csúcsidőszakában csak néhány bécsi járat maradt meg, míg belföldön a távolsági közlekedés 90 százalékkal esett vissza.

 

 

A budapesti elővárosi járatoknál, amelyek minden második utast adják a vasúttársaságnál, 80 százalékos volt az utasszám csökkenés. Miközben a bérlet- és jegyárbevételek óriási léptékben, havi több milliárd forinttal estek vissza, a védekezés költségei körülbelül havi 400-500 millió forintos plusz terhet jelentettek a vállalatnak - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató szerint mióta a járványügyi szabályok fellazultak, látványosan nő az utasok száma. Az elővárosi járatokon eltérő arányokat láttunk, de van ahol már 50 százalékos a kihasználtság.