Bűzlő gáz szabadult fel a földből a Mátrai Erőmű visontai telephelyén, sokan rosszul lettek, a katasztrófavédelem vizsgálódik

2019. november 16. 09:18 - szerző: Ágoston Zoltán

Szerdán a Heves megyei katasztrófavédelmi bejelentésekből derült ki, hogy kén- és foszfortartalmú bomlástermék szabadult fel a Mátrai Erőmű visontai telephelyén. Terjedni kezdett az orrfacsaró bűz, a 444 szerint Visontán kívül  már a környező települések iskoláit, óvodáit is értesítették, hogy ne szellőztessenek, és hogy gyerekeiket úgy kísérjék haza, hogy szájukat, orrukat védik a levegőtől. Bár a portál egyik olvasója szerint pénteken sokaknak el kellett hagyniuk a munkahelyüket légúti és egyéb rosszullét, hasmenés, fejfájás és hányinger miatt, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. pénteken a katasztrófavédelemre hivatkozva azt közölte az MTI-vel, hogy az erőművi víztározóból felszabaduló bomlástermék sem az ott dolgozókat, sem a környéken élőket nem veszélyeztette. A keddi észlelést követően a szükséges óvintézkedéseket megtették, a hatóságokkal azonnal fölvették a kapcsolatot. A légtérelemzési vizsgálatok eredményei alapján azóta csökkent a bomlástermék koncentrációja, csütörtökön már az erőmű területén sem volt mérhető.

A Mátrai Erőmű
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A bomlás okait az üzem szakemberei a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság illetékeseivel, valamint külső szakértőkkel közösen vizsgálják.

A Heves megyei katasztrófavédelem kedden közölte, hogy lakossági bejelentés alapján műszeres méréseket végeztek az erőmű visontai telephelyén. Feltételezésük szerint a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagokból képződött az erőteljes szagú, ám az emberekre veszélytelen gáz. Péntek délután a Mátrai Erőmű bejelentette, hogy megkezdték a gázképződés felszámolását, a katasztrófavédelem mobil laborjai pedig továbbra is mérésekkel ellenőrzik a környéket.

A Mészáros Lőrinc fémjelezte Opus Global Nyrt. két éve vette meg a Mátrai Erőmű részvényeinek a 73 százalékát, de a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt veszteséges lett, ezért szabadulna tőle. Új tulajdonosa – írta meg az Index a héten – a kisebbségi tulajdonos, a magyar állami MVM Zrt. lehet. Jellemző, hogy a lignites széntüzelésű erőmű 2015-ben még 13,6 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt, 2017-ben viszont már 10,7 milliárd forintos, 2018-ban pedig 4,3 milliárd forintos mínusszal zárt.