Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul, szerinte súlyos mulasztást követett el a katasztrófavédelem és a Mátrai Erőmű is

2019. november 23., 20:37

Szerző:

Levében fordult az alapvető jogok biztosához Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Mátrai Erőmű visontai telephelyén történt szivárgás miatt – írja a hvg.hu.

A területen  kén- és foszfortartalmú gáz szabadult fel a földből, miután elromlott a kénhidrogén kivonására készült medence egyik szivattyúja. Többen rosszul lettek. Bár katasztrófavédelmi közlések szerint senki nem volt veszélyben, Visontán kívül a környező települések iskoláit, óvodáit is értesítették, hogy ne szellőztessenek, és hogy gyerekeiket úgy kísérjék haza, hogy szájukat, orrukat védik a levegőtől. Néhány nappal később légúti és egyéb rosszullét, hasmenés, fejfájás és hányinger következtében sokaknak el kellett hagyniuk a munkahelyüket, az üzem környékén élők zsebében még a fémpénzek is elszíneződtek. Ezután a katasztrófavédelem újra jelentkezett, azt állítva, a mérései nulla értéket mutattak, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

„A mérések után a katasztrófavédelem, mint a lakosság védelméért felelős szerv késedelem nélkül megtette a hatáskörébe tartozó intézkedéseket: méréseket végzett a veszélyes anyagok jelenlétének kontrollálása érdekében. A környező településeken élők egészségére veszélyes határértéket a mérések nem mutattak ki, erről a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta az önkormányzat képviselőit és a közvéleményt.” (...)  „Mérések az erőmű területén is történtek, az eredmények alapján szükséges intézkedéseket a cég megtette. A probléma kezelése érdekében az erőmű még november 12-én megkezdte a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt azonban pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltették. A katasztrófavédelem aznap már két, később több mobil laborral mérte a veszélyes anyagok koncentrációját. A méréseket Detk és másnap Visonta önkormányzati képviselői és érdeklődő települési lakosai a helyszínen figyelemmel kísérhették, annak eredményeit megismerhették, vagyis minden olyan állítás valótlan, amely szerint nem kapták meg a szükséges tájékoztatást” – idéz Szél Bernadett a katasztrófavédelem közleményéből. Ezzel párhuzamosan a november 21-i Kormányinfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rémhírkeltésről beszélt, Szél Bernadett viszont azt írja, 

„a katasztrófavédelem nem adott teljeskörű tájékoztatást sem a dolgozóknak, sem a környék lakosainak, az intézkedések lassúsága és késlekedése miatt pedig az érintettek komoly egészségi és környezeti kockázatnak lehettek kitéve.”

A politikus szerint a a november 22-én tartott közös sajtótájékoztatón még azt sem tudták megmondani a vízügy munkatársai, hogy mikor lesz eredménye a vízminőség-méréseknek.

Szél Bernadett ezen túl súlyos mulasztással vádolja a Mátrai Erőművet is, amelynek a vezetői tisztában voltak a hónapok óta tartó szennyezéssel, sőt, a helyzet súlyosbodását is észlelték a lakossági bejelentést megelőzően, mégsem értesítették az illetékes szerveket, nem vizsgálták meg a szennyezés okait, későn tájékoztatták a dolgozókat és nem tették meg a szükséges védőintézkedéseket a dolgozók biztonsága érdekében.

„Álláspontom szerint a fenti mulasztások az Alaptörvény XX. cikkében foglalt testi és lelki egészséghez való joggal és az Alaptörvény XXI. cikkében foglalt egészséges környezethez való joggal kapcsolatos visszásságot okoztak. Mindezek miatt a kérdésem az, hogy tervezi-e, hogy hivatalból átfogó vizsgálatot indít természetes személyek nagyobb csoportját érintő, alapvető jogokkal kapcsolatos visszásság miatt”

– firtatja Szél Bernadett. Az ügyben környezetkárosítás miatt már elindult egy nyomozás.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.