Miután kivettek 11 milliárdot a cégből, a Mátrai Erőmű eladását fontolgathatja Mészáros Lőrinc

2019. október 7., 08:39

Szerző:

Pénzügyi műveletek tették lehetővé, hogy az egyébként veszteséges Mátrai Erőműt üzemeltető cégből 11,2 milliárd forint osztalékot vett fel a tavalyi évben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Opus Global Nyrt., illetve a cég többi tulajdonosa – írja a 24.hu. Az ligniterőmű a magyar áramtermelés negyedét adja, ezért állami támogatásban is részesül, ami 7 milliárd forint volt a tavalyi évben.

Azonban a portál szerint a szénégető erőmű a jövőben rengeteg pénzbe fog kerülni a tulajdonosoknak:

  • A két kisebb blokk elavult és 2021-ig le kell állítani; az EU elvárásai 35-36 százalékos hatákonyságot írnak elő, a 100 megawattos blokkok korszerűsítésre szorulnak a 23-26 százalékos hatékonyságuk miatt.
  • A két 200 megawattnál nagyobb blokk működési engedélye 2025-ig érvényes.
  • A Mátrai Erőmű műszaki engedélye 2029 végéig szól.
  • Áder János az ENSZ klímacsúcsán arról beszélt, hogy 2030 után nem fog szenes erőmű termelni Magyarországon

A fenti körülmények, és a várhatóan emelkedő környezetvédelmi költségek miatt a portál forrásai szerint

már az erőmű eladása, többségi állami tulajdonba kerülése merült fel.

Mészáros Beatrixnak, illetve az erőmű vezetésének állítólag már volt is egy egyeztetése az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az erőmű miatt, de az nem szivárgott ki, hogy az eladás felmerült-e. A 24.hu arról ír, hogy inkább az osztalék felvétele volt a téma.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Az erőműben, főleg a régi blokkokban gyakoriak az üzemzavarok, ráadásul a karbantartás és javítás egyre költségesebb, mert az állami rezsicsökkentés hatására kialakult nyomott árak miatt több erre szakosodott cég tönkre ment – írja a portál.

A Mátrai erőmű igyekszik inkább kivezetni szenes (pontosabban lignit) blokkjait, hogy helyette előnyben részesítse a gázból, biomasszából, RDF-ből és napenergiából származó áramtermelést, de ennek komoly fejlesztési költségei vannak, illetve a kieső áramot az erőműnek meg kell vennie a piacon, hogy eleget tegyen termelési kötelezettségeinek.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.