A Matolcsy György vezette MNB 5 millió forintra bírságolta a Mészáros Lőrinc egykori helytartója által vezetett céget

2020. január 23. 11:31 - szerző: 168 Óra/MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulását vizsgálta, és megállapította, hogy a 4iG Nyrt. jogsértő módon állította össze a bennfentesek jegyzékét, a jogsértés miatt a jegybank 5 millió forintra bírságolta a céget. Egyúttal a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is intézkedett, mert a cég megsértette a bennfentes információ közzétételének késleltetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket – közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

Az MNB felszólította a 4iG-t, hogy küldje el a jegybanknak a T-Systems felvásárlásával összefüggő tárgyalások megszüntetése kapcsán készített bennfentesek jegyzékét, és a jövőben is mindenkor feleljen meg e kötelezettségnek. A jegybank azt is megállapította, hogy a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet előírásaihoz képest a 4iG tévesen határozta meg, hogy valójában mikor keletkezett az ügylet lezárására vonatkozó bennfentes információ.

Az MNB adatokat kért be a Magyar Telekom Nyrt.-től is a tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulása kapcsán. A jegybank megállapította, hogy e kibocsátó – bár a bennfentes információ keletkezésének időpontját helyesen határozta meg – az információ közzétételének késleltetését nem indokolta meg megfelelően. Ezért a jegybank kötelezte a Magyar Telekomot, hogy a T-Systems tranzakció lezárásához kötődő bennfentes információ közzétételének késleltetését jogszabályszerűen indokolja meg és ezt küldje el a jegybanknak.

A közlemény szerint a bennfentes kereskedelem és a befektetők félrevezetésének elkerüléséhez alapvető fontosságú, hogy a kibocsátók a bennfentes információkról a lehető leghamarabb tájékoztassák a nyilvánosságot.

A befektetők és a befektetői döntések védelme érdekében így különösen lényeges, hogy egy bennfentes információt mikor tesznek közzé, főképp akkor, ha annak tartalma lényegesen eltér a kibocsátó korábbi közzétételeitől.

Tavaly július 9-én a 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. közös közleményben jelentette be, hogy előzetesen megállapodott a T-Systems Magyarország Zrt. eladásáról. A Mészáros Lőrinc egykori jobbkezének számító Jászai Gellért vezette 4iG a tárgyalási folyamat lezárulása után inkább úgy döntött, hogy visszalép az üzlettől.

Jászai Gellért
Fotó: Inforádió/YouTube

A 4iG a nagyvállalati, közigazgatási és intézményi ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatások értékesítésére tette volna rá a kezét. A visszalépésről azután tettek bejelentést, hogy a piacok bezártak, de ekkorra már széles körben terjedhetett a hír, a 4iG-részvények ugyanis a BÉT-en 10 százalékkal estek vissza. A 4iG részvényei szárnyalásnak indultak a T-Systems felvásárlásáról szóló bejelentés nyomán.