Az ország szégyenlistájáról írt Matolcsy György jegybankelnök, kiutat mutatna a szegénységből is

2019. október 14., 18:59

Szerző:

Az elmúlt években Matolcsy György jegybankelnökkén többször is meglehetős kritikával élt az ország állapotával kapcsolatban. Elsősorban a versenyképességi kérdésekben fejtette ki véleményét – a kritikák többnyire Varga Mihály pénzügyminisztert, kormánypárti politikai riválisát célozták.

Matolcsy György
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezúttal a növekedés.hu oldalon az alábbi listát tette közzé Szégyenfoltok eltüntetése címmel:

  • Méltatlan hozzánk, hogy a Liszt Ferenc repülőtérről nem vezet Budapest központjába gyorsvasút és gyorsút.
  • Ahová nem vezet út, onnan nem vezet kiút a szegénységből. 2030-ra az ország gazdasági fejlettségi szintjére kell emelni a közúthálózatot.
  • Támogatni kell a gyermekre vágyó nők egészségügyi gondjainak megoldását. (Inzulinrezisztencia, a hormon zavarok, a lombikhoz való anyagi hozzáférés, a huszonévesek saját petesejtjeinek tárolása.)
  • A fertőzések elkerülése érdekében a bölcsődébe való érkezéskor meg kell vizsgálni a gyerekeket. Ezzel fel lehetne számolni a bölcsődei influenza sok kárt okozó speciális magyar jelenségét.
  • Európa legtöbb befolyó vizével a legkisebb az öntözött mezőgazdasági területünk. Aszály idején a GDP 0,5-1 százalékát elveszítjük. 100 öntözőtavat és csatornákat kell építeni.
  • A világ 5. legnagyobb, de legjobb minőségi jellemzőivel rendelkező gyógyvíz kincsünket Budapesten mélyen a lehetőségek alatt használjuk. Legyen Budapest újra fürdőváros.
  • A világ 2.-3. legnagyobb túlsúllyal élő nemzete vagyunk. Adót a cukorra!
  • Eljött az idő, hogy mérjük minden állami döntés eredményét. Ideje mérnünk minden közpénzből vagy magánpénzből működő orvos, tanár és más teljesítményét, nyilvánosan az interneten. Digitális korban ez kötelező!
  • Teljes fordulat kell a nyelvtudásban 2030-ra.
  • Hirdessünk egy totális Budapest megújítási programot, sok civil tervvel és sok állami, továbbá üzleti forrással.

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.