Matolcsy fiának cége jelentős veszteséget halmozott fel, furcsa körülmények között mégis vett egy 140 milliós villát

2018. május 17. 18:15 - szerző: 168 Óra

Nehezen magyarázható az a villavásárlás, amit Matolcsy György nagyobbik fia vitt véghez. A vásárlás adatai most kerültek nyilvánosságra – számol be a 24.hu.

Matolcsy Máté feleségével lakik a Rózsadomb szélén található villában, amit tavaly nyáron vásárolt Máté cége, a Mém Műhely Kft. A Mém tavalyi beszámolója szerint a 150 millióért hirdetett ingatlant végül 141 millió forintért vásárolták. 

Matolcsy György
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vásárlás nem teljesen önerőből történt, segédkezett benne a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitel Bank. AZ NHB 90 millió hitelt adhatott a villavételhez, a tulajdoni lap szerint ekkora összegű jelzálogot jegyeztek be az ingatlanra. 

Annak ellenére kapott ekkora hitelt a cég, hogy éves bevétele évek óta 7 millió forint körül van, eredménye pedig évek óta nulla, inkább csak veszteséget termelt, ami 2017-re már 12 millió forint volt. Vagyis a bank egy olyan veszteséges cégnek nyújtott 90 milliós hitelt, amelynek tulajdonosához rokoni szálak fűzik a bankvezért.

A cég mérlege alapján ráadásul a 90 milliós kölcsönből eddig egy fillért sem törlesztettek. Amint azt a 24.hu kiemeli, az sem jellemző a piacon, „normál körülmények között”, hogy egy bank jó fél évig nem szed törlesztőrészletet egy ekkora kölcsön után. Matolcsy még márciusban azt állította, hogy előtörlesztették az NHB-s hitel nagy részét, de ez a mérlegen nem látszódik.