Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Sátoraljaújhelyen már szerelik a maszkokat gyártó gépsort

2020. április 7. 15:21 - szerző: 168 Óra/MTI

Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Sátoraljaújhelyen már szerelik azt a kínai gépsort, amely a napokban megkezdi működését és havonta 2,8 millió maszkot tud gyártani.

A hétvégén érkezett Kínából 400 ezer tabletta, amelynek hatóanyaga a kutatások szerint hatásos lehet koronavírusos megbetegedés esetén. A kínai-magyar légihídon várhatóan még a héten további 8 millió maszkot várnak Magyarországra - tette hozzá a külügyminiszter.

Elmondta, a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök kivétel nélkül Kínából érkeznek.

A külügyminiszter képviselői kérdésekre válaszolva azt mondta, készek segíteni a határon túli magyaroknak, erről konzultálnak szervezeteikkel.

A magyar kormány egyébként adott tovább maszkokat külföldre. Szerbiának 200 ezer, Horvátországnak 100 ezer maszkot küldött a járvány miatt, míg Észak-Macedóniának 100 ezer maszk és 5 ezer védőruházat jutott.