Kiderült, miért emelte töbszörösére a szájmaszkok árát a büntetés-végrehajtás cége

2020. március 13., 07:40

Szerző:

Nagyon megdrágultak a koronavírus járvány idejére az orvosi szájmaszkok, ha egyáltalán lehet kapni őket. A járvány előtt a patikákban átlagosan 50 forintért lehetett megvenni egy papírból készült maszkot, ami ma 600-800 forint.

A szájmaszkok egy részét börtönökben készítik, az Index ezért megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Válaszuk szerint a kezdeti, februári megjelenések időpontjában az Adorján-Tex Kft. által gyártott védőmaszkok darabonkénti egységára nettó 7 forint 50 fillér volt, később azonban

„a koronavírus megjelenése által generált – világméretű – alapanyaghiány és kereslet értelemszerűen megnövelte az előállítási költségeket, ezért jelenleg nettó 62 forint 50 fillérért történik az értékesítés.”

Az előállítási ár nyolcszorosára emelkedett, a BVoP szerint „az Adorján-Tex Kft. az alapanyag beszerzési árának növekedésére figyelemmel arányos mértékben emelte a szájmaszkok egységárát. Ez messze elmarad a kereskedelmi forgalomba lévő szájmaszkok jelenlegi árától.”

Az Index emlékeztet rá, hogy Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője korábban azzal indokolta az áremelést, hogy a bv-intézetek három műszakban készítik a maszkokat.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.