A vendéglőkben és kocsmákban is kötelező a maszk hétfőtől

2020. október 29., 13:20

Szerző:

Szigorít a kormány, hétfőtől – november 2-től – a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget.

A maszkokat csak az étel és ital elfogyasztása alatt lehet majd levenni 

- hangzott el az Operatív Törzs Müller Cecília nélküli mai sajtótájékoztatóján.

A rendelkezés a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint további mintavételi helyek felállításáról is döntöttek, a Belügyminisztériummal együtt 200 újabb mintavételi egységet hoznak létre.

Szóba került, hogy a gyermekeknek adható influenzaoltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok innen tudják majd igényelni azokat. Galgóczi azt is mondta: nagyjából 6 hónapig védett valaki a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben.

Eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át, de a kórházak – Galgóczi szerint –

fel vannak készülve a betegek ellátására.

 A Törzs szerint Magyarországon kontrollálni lehet a vírust maszkviseléssel és gyakori kézmosással.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.