Csak Bulgária korruptabb Magyarországnál az Európai Unióban a Transparency vizsgálata szerint

2020. január 23., 12:43

Szerző:

Európai uniós pénzekből tartja fenn a korrupciót Magyarország, ahol a korrupció nem a rendszer mellékhatása, hanem a része, és az elmúlt évtizedben véglegesen központosítottá vált – állapítja meg legfrissebb felmérésében a Transparency Interrnational (TI).

Bizonyos csoportoktól az állam törvényi eszközzel elveszi vagy megvásárolja a vagyont, más csoportoknak adja oda és ez sokszor törvényesülten történik – állapítja meg a korrupcióellenes szervezet a jelentésben.

„A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át”.

A globálisan 180 vizsgált ország között a 70. helyen állunk, egy év alatt hat hellyel csúsztunk lejjebb.

Ugyanakkor az Európai Unión belül

hazánk a második legkorruptabb, Magyarországnál csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, a második helyen egyébként Romániával állunk holtversenyben.

A TI egyértelműsíti: Magyarországon az ügyészség a „tétlenségével büntetlenséget biztosít a hatalom számára legérzékenyebb botrányok érintettjeinek". Így, szemben Mengyi Roland vagy Simonka György ügyével, legalább három konkrét ügyben – olvasható a jelentésben – az ügyészség nem lépett vagy futni hagyta a felelősöket: az Elios-ügy, a letelepedési államkötvényeken 60 milliárd forintot nyerő offshore cégek, a Magyar Nemzeti Bank magánalapítványainak juttatott 267 milliárd forintügye.

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Konkrétan említik Mészáros Lőrincet, akit nehéz is lenne nem megemlíteni.

A TI jelentése szerint, míg 2011-2016 között az akkori felcsúti polgármester cégei az összes közbeszerzési pénz 1 százalékát sem nyerte el, 2017-re ez az arány már 5,4 százalékra ugrott, egy évvel később is csak 3,7 százalékra esett vissza. A közbeszerzések 2019-es adatai még nem állnak rendelkezésre.

Ám egyedül azok a közbeszerzések, ahol EU-s pénzek is vannak, ott a kiosztott pénznek úgy a 20 százalékát,

426 milliárd forintot nyertek Mészáros cégei. 

Ráadásul Mészároséknál jellemzően 8,6 százalékkal drágul a végső szerződéses ár, szemben az országos átlaggal ami 6 százalék. Az is gond, hogy rendkívül sok közbeszerzésen csak egyetlen ajánlat van,

a pályáztatások 42 százalékánál egyáltalán nincs verseny. 

A jelentés pozitívumként a magyar bíróságokat, a független ítélkezést említi, valamint a 7. cikkely szerinti EU-s eljárást. De – állapítja meg a TI –, gyakorlatilag nulla a valószínűsége, hogy tényleges büntetést kapjon a kormány.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.