Másfél éve egyetlen forintot sem adott az Orbán-kormány a menekültek integrálására, még az uniós pénzeket is akadályozzák

2019. augusztus 9., 13:19

Szerző:

Az Orbán-kormány a bevándorlási és menekültügyi jogszabályok 2016-os módosítása óta alig fogadott be menedékkérőt az országba, a kiadott menekült és oltalmazott státuszú emberek száma az alábbi módon alauklt:

  • 2018-ban 670 menedékkérőből 349-en kaptak státuszt,
  • 2017-ben a 3397-ből 1216-an,
  • 2016-ban pedig a 30 ezerből alig ötszázan

– gyűjtötte össze az Abcúg. A portál szerint

ez a nagyjából kétezer ember szinte semmilyen integrációs támogatásban nem részesült.

Mint írják, a menekült családok 2014-ig iskoláztatási, létfenntartási, lakáscélú és nyelvtanulási támogatást igényelhettek, majd bevezették az integrációs szerződést, amiben a menekülteknek vállalniuk kellett, hogy kezdetben hetente, majd havonta felkeresnek egy szociális munkást a helyi családsegítő szolgálatnál, állást keresnek, és elkezdenek magyarul tanulni. 2016-ig az állam maximum havi 90 ezer forinttal támogatta őket, maximum két éven át. A családok ennél nagyobb összeget kaptak, ami nem haladhatta meg a 235 ezer forintot. Ezt a rendszert két éve szüntették meg, mondván, hogy “a gazdasági migránsok ne terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet kizárólag a jobb élet reményében”.

A Belügyminisztérium noha azt állította két éve, hogy uniós támogatásból továbbra is segítik a kormány által elismert menekültek integrációját, azonban ez már másfél éve nincs így.

2018 elején a kormány egyszer csak visszavonta az uniós támogatású Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) pályázatait, és azóta sem írt ki újakat, márpedig enélkül lehetetlen lehívni ezeket a pénzeket.

A menekülteket segítő Menedék Egyesület lényegében az ENSZ migrációs szervezetétől kap támogatást, hogy segítse a menekültek beilleszkedését a magyar társadalomba, hogy elsajátítsák a magyarok kultúráját.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.