Bocsánatkérést követelnek a szakszervezetek Maruzsa államtitkártól, aki levörösterroristázta a PDSZ-t

2020. április 20., 16:28

Szerző:

Öt szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy kérjen bocsánatot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetésétől és tagságától.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma MTI-hez eljuttatott hétfői közös állásfoglalásában azt írták: mélységes felháborodással hallották Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, az M1 Híradójában elhangzott szavait, amelyben

a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezettel állította párhuzamba. 

Kiemelték: a szakszervezetek mindig a munkavállalók érdekében szólalnak fel, és ezt terrorizmushoz hasonlítani szerencsétlen, ízléstelen és rossz érzést keltő.

Szomorú, hogy megalapozott szakmai érvek és érdemi párbeszéd helyett inkább az ellenségkép gyártás egyszerű eszközéhez nyúl ismét a kormány a szakszervezetekkel szemben - fogalmaztak közleményükben.

Szerintük az államtitkár azért nevezte terroristának a PDSZ-t és tagjait, mert a pedagógus társadalom elégedetlenségének adtak hangot amiatt, hogy a kormány az érintettek bevonása nélkül döntötte el az idei érettségi lebonyolításának idejét és módját. Ez ellen nem csak a szakszervezetek, hanem civil- diák- és szülői szervezetek is felszólaltak - jegyezték meg.

Koronavírus - Maruzsa: idén csak az írásbeli érettségi viz Maruzsa Zoltán
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/-

Rámutattak: ésszerű lett volna az érettségi vizsgák idejéről és módjáról egyeztetni, és azt nem két és fél héttel előtte bejelenteni.

Kitértek arra is: a miniszterelnök vasárnapi bejelentéséből megtudhatták, hogy a szakemberek szerint május harmadikára fut fel a csúcsra a járvány. Már csak ezért sem szabad május negyedikén elkezdeni a vizsgáztatást - közölték.

Végül felszólították Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében kérjen bocsánatot a PDSZ vezetésétől valamint a pedagógus és oktatásban dolgozó tagjaitól.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.