Maruzsa Zoltán: Nem kötelező érettségizni annak, aki nem felvételizik

2020. április 9., 13:10

Szerző:

Sikeresen állt át a digitális oktatási rendre a magyar közoktatás – jelentette be a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán a csütörtöki Operatív Törzs kezdetén. Elmondta, megtették javaslatukat a kormánynak: az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a járvány terjedésének ne adjon teret.

Lehetőség lesz arra, hogy az év végén számított jegyekből számítják ki az érettségi jegyet (aki nem felvételizik), vagy pedig rövidített vizsgát tartanak. Ha a járványhelyzetben van erre mód, akkor érdemes az érettségit megszervezni, a szintemelő vizsgákat törölni.

Maruzsa közölte: aki nem felvételizik idén, az vissza tud lépni a jelentkezéstől, a következő tanévben tud érettségizni. Senkinek nem kötelező érettségizni idén, ha nem felvételizik.

Akik szeretnének érettségizni, a lehető legrövidebb érettségi vizsgát kell szervezni.

Lehetőség szerint a vizsgatárgyakból csak írásbeli vizsga legyen, ezzel felére csökkentjük a vizsgák számát. Csak kivételes esetben lesz szóbeli vizsga 

- mondta.

A vizsgát előrébb hozni nem lehet, de sokat tolni sem lehet rajta, szeptemberben elindul a tanév. Május, június folyamán lesz az érettségi, a járványügyi helyzettől függően. Május 4-i kezdésre készülünk, de ez változhat a járványhelyzet függvényében - mondta Maruzsa.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.