Újabb önkénteseket toboroz Maruzsa az érettségikhez, de kéri az elutasító tanárok nevét is

2020. április 22., 12:54

Szerző:

Már az általános iskolákban keresik a felügyelő tanárokat az egyelőre még másfél hét múlva kezdődő érettségihez, mégpedig levélben – számol be a hvg.hu.

„Fenntartóként, és pedagógusként is az érettségi zavartalan lebonyolítását segítve állunk az intézményeink mellett, segítjük a munkájukat.

Ehhez a feladathoz keresünk önkéntes pedagógus végzettségű kollégákat,

akik felügyeletet vállalnának” – írja az általános iskoláknak Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár. Táblázatban kéri a jelentkező pedagógusok adatait, akik tartaléklistások lesznek.

Koronavírus - Maruzsa: idén csak az írásbeli érettségi viz
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/-

A tankerület/minisztérium a nemleges válaszokat is bekéri.

 

Mivel az érettségin most maximum 10 fő vehet részt egy teremben, több pedagógusra lesz szükség a lebonyolításhoz. Ráadásul nagyon sok tanár idős, vagy krónikus beteg, aki kiesik, sokan pedig nem vállalják a szerintük veszélyes feladatot, írja a portál.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – ez az a szervezet, amelyet Maruzsa korábban gyakorlatilag levörösterroristázott az M1-en, amiért azt kérték, hogy a pedagógusok maradjanak távol az érettségitől – válaszolt a tankerületi vezetőknek, ebben kifejtik, hogy a szervezet azért sarkallja arra a pedagógusokat, hogy ne vegyenek részt az érettségin, mert azt veszélyes mind a tanulók, mind a tanárok szempontjából a járvány csúcsidőszakában.

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ráadásul Orbán Viktor véleménye szerint pont május 3-án tetőzne a járvány, egy nappal korábban, erre Maruzsa egy videóval finomított a kormány.hu-n, eszerint az időpont mégis változhat.

A PDSZ arról ír válaszában, hogy az intézményvezetők is hasonlóan kockázatosnak látják a megrendezést, hiszen

a 60 év körüli kollégákat nem osztották be,

de a szervezet szerint a munka törvénykönyve alapján akár meg is lehet tagadni az érettségi napján a munkavégzést, abban ugyanis az áll, hogy a „munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné”.

Ehhez jön, hogy

az érettségin nem lesz kötelező a maszk viselése

(Budapesten talán mégis - a szerk.), tehát felmerül a kérdés, hogyan tudja a minisztérium szavatolni, hogy egyetlen tanuló sem fertőzött? „Márpedig a felügyelő tanárnak több órán keresztül egy légtérben kell lenni az érettségizőkkel, nem beszélve az érettségi előtt, közben és után szükséges adminisztratív munkáról. Erre Ön adatgyűjtésbe kezd, ráadásul úgy, hogy a nemleges válaszokat is kérik megküldeni! Eszerint Önök listázzák azokat a kollégákat, akik jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni a nem kevés veszéllyel járó tevékenységben” – teszi szóvá a PDSZ.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.