Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Kádári módszerek újbóli bevezetését javasolja Maróth Miklós, az MTA-tól elszakított kutatóhálózat vezetője

2019. augusztus 2. 16:21 - szerző: 168 Óra

– Nem tudom, jobb lesz-e, de azt ígérhetem, hogy megpróbáljuk jobbá tenni. Azt fogom szorgalmazni, tegyük világossá, mit várunk el egy kutatótól. Fiatalkoromban minket évente minősítettek: jött a párttitkár, a szakszervezetis meg a munkahelyi főnök, és megnézték, az elmúlt évben mit csináltam”

– mondta a 24.hu-nak adott interjújában Maróth Miklós akadémikus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat frissen kinevezett elnöke. A filológust annak az intézetnek az élére nevezték ki, amely a jövőben koordinálni fogja az Magyar Tudományos Akadémiától a fideszes parlamenti többség által elszakított kutatóintézeti hálózat működését, illetve dönthet a kormánykinevezettek többségével a kutatási pénzek elosztásáról.

A fenti megjegyzés azért is érdekes, mert az Orbán-kormány elvileg a megújítására hivatkozva szorgalmazta a kutatóhálózatok leválasztását MTA-ról.

Maróth Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Maróth Miklós a törvény elfogadása előtti egyeztetések során a kormányoldalt képviselte az MTA küldöttségével szemben. Ehhez képest az interjúban arról is beszélt, hogy ő egyetlen ellenvéleménnyel rendelkező kutatóval sem beszélt. A felvetésre, hogy kutatók tömege tüntetett idén az MTA előtt a módosítások ellen, úgy pontosított, hogy nem azt mondta, hogy nincsenek ellenvélemények, hanem olyan tudósokkal nem beszélt.

Neki Orbán Viktor azzal magyarázta a intézményi átalakítások szükségességét:

– Több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj.

Hozzátette, hogy nem csak a kormány, ő is lát megújítandó dolgokat a kollégáinak a munkájában, szerinte ugyanis

„a magyar munkaerkölcs”

az MTA-n  is érezteti hatását, valamint

„az akadémián nem mindenki inát megfeszítve kutat”.

érdekes képet fest a kormányzat vezetőválasztási szempontjairól is. Bár Maróth Miklós szerint erős túlzás, hogy Orbán Viktor barátja lenne, a miniszterelnök motivációival pedig nincs tisztában, elárulta,

részben ugyanúgy vend, mint Rogán Antal, sőt, a nagyapja állítólag udvarolt a miniszter dédanyjának. 

Számára a közéletben is fontosak ezek az emberi dolgok – fűzte hozzá.