Maróth Miklós szerint nincs rendben, hogy a színházak évi 120 milliárdot kapnak, az ELKH pedig csak 17 és felet, mert az ő szervezete az emberiség előrehaladásáért is dolgozik

2019. december 29., 06:00

Szerző:

Maróth Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor tanácsadója, az MTA-tól elvett kutatóintézeteket felügyelő Eötvös Loránd Kutatói Hálózat (ELKH) vezetője a Pesti Srácoknak adott interjúban elmélkedett egy kicsit a világ sorsáról. Szerinte a fiatalok hiszékenyek és nincs történelmi tapasztalatuk – fogalmuk sincs például a szocializmusról –, a keresztény identitásunkat és a magyarságunkat úgy lehet a legjobban megőrizni, ha Harry Potter regények helyett az Egri csillagokat olvassák.

– Tudni kell, hogy a Gárdonyi-regények nyelvezete a legegyszerűbb, emellett a kisgyerek magába szívja az Egri csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat

– kockáztatta meg Maróth Miklós, azt firtatva, minek kell elolvastatni egy magyar és egy európai mesét az alsó tagozatban, miért nem jó elolvastatni két magyart. – Miért próbálunk megfelelni az úgynevezett európai nevelési elvárásnak? – tette fel a talán költői kérdést. Szóval csak félve kérdezhetjük, mire gondolhat egy kisgyerek, amikor az Egri csillagok elolvasása után meghallja, hogyan turbékol egymás mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a közös sajtótájékoztatókon. A legutóbbin, amelyet a november 7-i budapesti találkozójuk után tartottak, Orbán Viktor meg is védte a vendégét a magyar tüntetőktől.

De Maróth Miklós fejtegetéseinek ez csak az egyik fénypontja volt, az interjúban elejtette a következő gyöngyszemet is.

– Ha igaz az, hogy a színházak évi 120 milliárdot kapnak, az ELKH hálózata pedig mindössze 17 és felet, akkor itt súlyos aránytalanságok vannak a társadalmi hasznot és egyebeket tekintve. Ezt meg kellene gondolnia a politikai döntéshozóknak, hiszen itt el kellene gondolkodni, hogy amely szervezet az emberiség előrehaladásáért is dolgozik, amely a találmányaival a gazdasági fellendülést hozhatja, annak miért csak a szórakozást jelentő színházak támogatásának a tizede jut a költségvetésből.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.