Maróth Miklós ismét kitért a válasz elől, hogy volt-e egyáltalán baj az MTA kutatóhálózatával

2019. augusztus 5., 11:05

Szerző:

Maróth Miklós szerint már nyugvópontra jutott minden a Magyar Tudományos Akadémiától elszakított kutatóintézetek ügyében, ő pedig szeretné a politikai harcmezőről pedig kivezetné a tudományos kutatásról szóló közéleti vitát – derül ki az Eörvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új vezetőjének Indexnek adott nyilatkozatából.

A jövőben az ELKH dönt a kutatási támogatások odaítéléséről, döntéshozó testületét többségben a kormány jelölte ki, köztük Maróth Miklóst is.

Maróth Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Maróth Miklós sorozatban adott interjúkat az eltelt bő egy hétben, amelyek egyikéből sem derült ki, hogy mi is volt tulajdonképpen a probléma az MTA kutatóintézeteivel, amely miatt az Orbán-kormány kierőszakolta az átalakításokat. Az ELKH vezetője az írásbeli válaszaiban is látványosan arra ügyelt, hogy semmi konkrétumot ne válaszoljon erre. Korábban azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy

„a magyar munkaerkölcs érzékelteti hatását” az akadémián is,

de az Index világos kérdésére, hogy mégis mi volt a gond az MTA-val, egyszerűen arra hivatkozott, hogy nem volt pontos a neki feltett kérdés. Maróth egyébként a kormányoldalt képviselte az MTA átalakításáról szóló előzetes tárgyalásokon, tehát igencsak lehetnek pontos információi, még Orbán Viktorral is egyeztetett a kérdésről.

„A tudományban kialakuló nyugalmat nem akarják külső tényezők továbbra is megzavarni”

– válaszolta Maróth az Indexnek. Tehát eddig a szakmai kérdésekben annyi világos, hogy a kutatási pénzekről döntő testület elnöke nem beszél az átalakítandó területekről, nem beszél a vezetői koncepciójáról, homályosan célozgat a szerinte rossz munkaerkölcsű tudósokra és kutatókra, és a kritikák szerinte politikai természetűek, amit a nyugalom megzavarásának könyvel el.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.