Márki-Zay Péter nagyon megnyerte a hódmezővásárhelyi választást

2018. február 25., 20:10

Szerző:

Megszületett a végeredmény, magas részvétel mellett Márki-Zay Péter, a teljes ellenzék által támogatott – magát jobboldali, csalódott fideszesként jellemző – független jelölt nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A végeredmény:

Márki-Zay Péter (független) 57,49 százalék (13 076 szavazat)

Hegedűs Péter (Fidesz-KDNP) 41,63 százalék (9468 szavazat

Hernádi Gyula (független) 0,88 százalék (201 szavazat)

A hódmezővásárhelyi választást minden politikai erő az április országgyűlési választás egyfajta főpróbájának tekintette. Az ellenzéknek azért volt nagyon fontos, hogy bebizonyíthassák: legyőzhető a Fidesz, a kormánypárt pedig erőt akart mutatni. A vereség nem csak ennek elmaradása miatt különösen fájó, hanem mert Hódmezővásárhely a Fidesz egyik fellegvára, Lázár János felségterülete, ő a körzet országgyűlési képviselője. Ennek megfelelően alaposan kivette a részét a Márki-Zay Pétert minden lehetséges módon ellehetetleníteni, támogatóit bemocskolni, megfélemlíteni próbáló kampányba. 

Márki-Zay Péter győzelmében komoly szerepet játszott a magas részvétel. Minden elemző szerint neki (és általában az ellenzéknek) kedvez, ha sokan mennek el voksolni. Ő maga nyilatkozta nem sokkal a választás előtt, hogy 60 százalék feletti részvétel esetén van esélye győzni. Most pedig bőven 60 százalék felett – egészen pontosan 62,4 százalék – volt a részvétel. Ez jóval magasabb a 2014-es parlamenti választásnál, a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásnak pedig majdnem a duplája. Akkor 13 ezren voksoltak, most kis híján 23 ezren.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.