Márki-Zay szerint Dobrev Klára sikeresen eltüntette Gyurcsányt, a Mi Hazánk pedig a Fidesz náci tagozata

2019. május 27., 15:02

Szerző:

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa mozgalom alapítója ma Facebook-oldalán értékelte az európai parlamenti választásokat. A politikus szerint az a legfontosabb, hogy győzött a taktikai szavazás.

Márki-Zay elmondta, hogy tegnap nem a Demokratikus Koalíció, és különösen nem Gyurcsány Ferenc, hanem Dobrev Klára ért el jó eredményeket.

– Nem Gyurcsány győzött, az ő személye a teljes kampányban háttérben maradt. Dobrev Klára a saját jogán győzött. Úgy is mondhatnánk, hogy Gyurcsányné leváltotta Gyurcsányt. Sikerült neki az, ami Orbán Viktornak sem sikerült kilenc év alatt, eltüntetni a közéletből Gyurcsány Ferencet. Most Dobrev Klára ezt megtette

– állapította meg.

Meglátása szerint Dobrev jó jelölt volt, jó kampányt folytatott, és jó eredményt is ért el.

Márki-Zay Péter gratulált a Momentum Mozgalomnak is a tegnapi eredményhez. Szerinte ez azért is jelentős, mivel a pártnak a fővároson kívül alig volt aktivistája.

A polgármester közölte, hogy a kormánypártok annak ellenére értek el 13 mandátumot, hogy minden létező felületen és módon mozgósítottak, telefonon, „plakáterdőkkel” is. Az ellenzéknek ezzel szemben nem voltak eszközei, mégis sikerült megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét az EP-választáson. 

Elmondta, hogy külön öröm számára, hogy Európában nem tört előre a szélsőjobboldal, a „Putyin-párt”, nem törtek előre a fasiszták, és hogy megerősödtek a mérsékelt erők.

A Mi Hazánkkal kapcsolatban közölte, hogy nagyon örült, hogy nem jutott mandátumhoz a párt. Megjegyezte, hogy egy Fidesz-által támogatott pártról van szó, a kampányuk nagyon nagy kampány volt, és kérdéses, hogy erre honnan volt fedezete a pártnak, miért pont ők kaptak felületeket megjelenéshez a Fidesz-közeli plakátcégektől, honnan volt pénzük arra, hogy „beszórják az összes háztartást Magyarországon” ingyenes lapjukkal.

– Simán el tudom képzelni, hogy azok a szavazók, akik esetleg a Fideszre szavaztak volna, de felháborodtak a Fidesz migráns-betelepítő tevékenységén, ők a Mi Hazánkra szavaztak abban a hiszemben, hogy Toroczkai különbözik Orbántól e tekintetben. De mint mondtam, a Fidesz által támogatott Mi Hazánk-kampány azt mutatja, hogy itt nem két pártól van szó, hanem valójában a Fidesz segéderőiről, a Fidesz náci tagozatáról

– mondta Márki-Zay Péter.

A politikus végül felhívta az MSZP figyelmét arra, hogy amennyiben a párt Szanyi Tibort küldi az EP-be Ujhelyi István helyett, az akkora csalódás lesz nagyon sok embernek, hogy a jövőben még kevesebb támogatójuk lesz.