Milliós pénzbírságot kapott Hódmezővásárhely közbeszerzési szabálytalanság miatt, Márki-Zay szerint politikai döntés született

2019. szeptember 14., 21:40

Szerző:

Tizenhárom millió forintos bírságot szabott ki a hódmezővásárhelyi önkormányzatra a Közbeszerzési Döntőbizottság, amely szerint szabálytalan volt pályáztatás nélkül szerződést kötnie a Cyber Services Zrt-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft-vel kibervédelmi és információbiztonsági szolgáltatásokra az önkormányzatnak - írta az Index.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint politikai alapon hozta ki elmarasztaló ítéletét a döntőbizottság, néhány héttel az önkormányzati választások előtt. Márki-Zay Péter megalapozatlannak tartja a döntés indoklását is: eszerint pályáztatásra azért volt szükség, mert nem az nem köthető az önkormányzat alapfeladataihoz.

Fotó: Bszánth Ivola

„Az önkormányzati törvény pontosan azonban kimondja, hogy az önkormányzat informatikai rendszert működtet, az Államháztartásról szóló törvény vonatkozó része pedig alaptevékenységként definiálja a "szakmai alapfeladatai ellátását elősegítő, más, nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység"-eket is” – idézte az önkormányzat hivatalos közleményét a polgármester.  Márpedig, alapfeladathoz köthető szolgáltatáshoz nem szükséges a pályáztatás.

A szerződésekre azért volt szükség, mert a Polgármesteri Hivatal kényszerhelyzetbe került, miután a feladatokat korábban ellátó önkormányzati cég, a HVSZ Zrt. tavaly októberben felmondta a szerződést.

Vitatta Márki-Zay azt a kormánysajtóban olvasható állítást is, hogy a Cyber Services Zrt. „baráti cég” volna. Elvégre vezetője, Frész Ferenc Orbán Viktor második kormányában volt a kiberbiztonsági központ vezetője. A cég befektetője 2017 óta pedig az állami tulajdonú Eximbank, ráadásul rendszeresen kormánymegbízatással kapott feladatokon dolgoznak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.