Márki-Zay Péter feleségét is meghallgatták az oltásellenes házaspár elhunyt csecsemőjének ügyében

2019. január 5., 11:15

Szerző:

Pénteken folytatódott az a per, amely egy oltásellenes házaspár csecsemőjének halála miatt indult. A hathetes kisfiú a vád szerint azért halt meg, mert agyvérzést kapott a K- vitamin beadásának elmulasztása miatt, és azért, mert nem hívtak hozzá időben orvost.

A tárgyalásról a 24.hu írta meg, hogy ezúttal Márki-Zay Péter feleségét, Vincze Felíciát, és a család gyermekorvosát, Mille Gabriellát hallgatták meg tanúként a Budapest Környéki Törvényszéken. A gyermekorvost az agárdi „fényevő” szülők perében egyszer már elítélték, akkor is egy gyermek halálával összefüggésben. Vincze Felíciát azért idézték meg tanúként, mert ő működteti azt a születésházat, ahol öt évvel ezelőtt az oltásellenes mozgalom hazai élharcosainak számító szülők gyermeke megszületett.

A pénteki tárgyaláson a K-vitamin beadásáról faggatták a tanúkat. A szülést egy gyakornokkal együtt levezető Vincze Felíciát arról kérdezte a bíró, hogy végül miért nem kapta meg a kisfiú a születéskor egyébként javasolt K-vitamint. A hódmezővásárhelyi szülésznő azt válaszolta, hogy ő minden esetben javasolja a szükséges vitamin beadását, de ezt csak akkor teszi meg, ha a szülők ezt kérik, ez esetben viszont ezt nem kérték.

Vincze Felícia azt is állította, hogy ő maga javasolta a szülőknek, hogy a véralvadásgátló hatású vitamint öt napon belül adják be a kisfiúnak, erről dokumentum is van a birtokában.

A bíró szerette volna látni a szüléssel kapcsolatos szerződést is, amelyet a Te Szülésed Kft.-vel kellett kötnie a családnak, ám a szülésznő szerint ezek a dokumentumok már nincsenek meg. Márki-Zayné Vincze Felícia szerint a K - vitamin profilaxisra vonatkozó irányelvek, azok nem jogszabályok, az ügyész szerint azonban az egészségügyi törvény értelmében azokat alkalmazni kell.

A tárgyaláson meghallgatták a család gyermekorvosát is, aki váratlanul, az előző vallomásával ellentétben, most azt állította, hogy beadta a K-vitamint az elhunyt kisfiúnak. Bár dokumentumot az orvosnő nem tudott mutatni, de azt állította, hogy a babakönyvbe bekerült a vitamin beadásáról szóló bejegyzés. A bíró a hamis tanúzásra, és az okirat hamisításra, annak büntetőjogi következményeire is figyelmeztette a gyermekorvost.

Abszurdnak nevezte a tárgyalást a 24.hu tudósítója, amikor a tárgyaláson az orvos a bíró kérdésére azt válaszolta, hogy nem emlékszik, hogyan adta be a vitamint a csecsemőnek, majd egy újabb kérdésre, hogy mutassa meg, hogyan szokta beadni, már azt válaszolta a nő, hogy nem szokta beadni.

Az orvosnőt, aki a „fényevő” család gyermekorvosa is volt, most egy BCG oltáskönyv meghamisításával is gyanúsítják, a gyanú szerint úgy került bejegyzés a BCG oltás beadásáról az oltáskönyvbe, hogy valójában nem adták be a BCG oltást.

A per február végén folytatódik.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.