Márki-Zay Péter: Azt akarják, hogy hibázzak – Megy a háború Hódmezővásárhelyen

Feloszlatná a hódmezővásárhelyi közgyűlést, és időközi választást íratna ki Márki-Zay Péter polgármester, mert úgy érzi, a fideszes képviselők akadályozzák a munkáját. Azt mondja, a hivatali ideje előtt elfogadott rossz költségvetéssel kell dolgoznia, ráadásul a Lázár János polgármestersége alatt keletkezett tartozásokat kezelnie. A helyi Fidesz szerint ők nem blokkolják a város életét, amit csak lehet, megszavaznak, szerintük a polgármesternek végre dolgoznia kellene, és nem az országos porondra koncentrálnia. Márki-Zay Péter, aki egy hamarosan meginduló országos mozgalom, illetve a mögötte álló egyesület vezetője lesz, azt mondja: nem akar elköltözni Hódmezővásárhelyről, egy év múlva is indulni fog a polgármester-választáson.

2018. október 27., 07:46

Szerző:

– Dél-Alföld legdinamikusabban fejlődő városa volt Hódmezővásárhely. Lakossági fórumokon a legsúlyosabb probléma az volt, hogy a kismamák az úttesten tolják a babakocsit. Kedélyes, kiegyensúlyozott városban éltünk, szépültek az épületek. Most olyan településen lakunk, ahol szeretetközösségek nem állnak szóba egymással, apák és fiúk ugranak egymásnak – mondja Havasi Katalin, a Fidesz hódmezővásárhelyi elnöke.

Havasi Katalin

Ő harminc éve gyermekorvos, a várospolitikában húsz éve vesz részt, 14 évig volt képviselő. Deresre húzós, kandeláberes beszédekről, fenyegető kommentekről beszél. Valami elromlott a vásárhelyi közbeszédben. A mellette ülő Hegedűs Zoltánhoz fordul.

– Egyetértesz, Zoli?

– Abszolút – bólint a Fidesz helyi frakcióvezetője. Hegedűs volt Márki-Zay Péter ellenfele az év eleji időközi választásokon, amelyet Almási István polgármester halála miatt írtak ki. Ő civilben mérnök, dolgozott korábban a szakmájában, de tanácsadóként, cégvezetőként is. 2000 óta Fidesz-tag, 2006 óta képviselő, három gyermeke van.

A patinás Fekete Sas kávéházban ülünk. Rajtunk kívül nincs most vendég. Körülöttünk a falakon fekete-fehér képek, a múlt század színészeinek fotói. Lehet, hogy megszálltak itt, int bizonytalanul a fiatal pincér a fényképek felé, régen felettünk szálloda működött. A kávézó előtti álmos, őszi melegben elektromos motorok, biciklik sietnek, a padokon nyugdíjasok üldögélnek.

– Mindent megtettünk annak érdekében, hogy együtt tudjunk működni – veszi át a szót Hegedűs Zoltán.

– Kommunikációs városvezetést látunk, gumicsontokkal, féligazságokkal, csúsztatásokkal operálnak – mondja Havasi Katalin.

– Márki-Zay is jobbról jött – vetem fel.

– Korábban volt ő SZDSZ-szavazó, aztán LMP-szimpatizáns, és csak nemrég lett csalódott fideszes. Én már nem tudom, hova tartozik. Mindenkinek azt mondja, amit vár tőle: kiváló porszívóügynök lenne. A város rossz hangulata mögött az általa tudatosan felépített gyűlöletkampány áll. A polgármester gyűlöli Lázár Jánost, és minden igyekezetével azon van, hogy másokkal is meggyűlöltesse őt és a Fideszt, és ezért mondja, hogy minden cselekedetünk mögött Lázár áll – reagál Havasi Katalin. (Próbáltuk Lázár Jánost is megkérdezni, de sajtósa azt mondta, nem kíván nyilatkozni.)

– Nem hagyta abba a kampányt. Talán mert a szavazótáborát irigységgel, gyűlölettel lehet egyben tartani – mondja Hegedűs Zoltán. – De nem dolgozik közben: nincs munka, nincs cselekvés. Mi ezt kérjük rajta számon. Nem azért választották meg a választók, hogy október 23-án Budapesten szónokoljon, hanem hogy működtesse a várost.

– Azt írta a polgármester a Facebook-oldalára, hogy önök „úgy intézik a közbeszerzéseket, hogy azoknak nincs győztese, és így nem készül el határidőre az iskolák szigetelése, felújítása” – vetem fel.

Hegedűs Zoltán csóválja a fejét.

– Pont az ilyen mondatok miatt a közbeszerzések teljes felügyeletét átadtuk a polgármesternek. Amit mond, az életszerűtlen is: a fideszesek ezek szerint ráveszik a helyi, a térségben vagy az országban működő vállalkozásokat arra, hogy ne akarjanak pénzt keresni? A vállalkozók azért nem indulnak el a közbeszerzéseken, mert folyamatosan korrupciós vádakkal dobálózik a polgármester, és azzal kürtöli tele az országos sajtót, hogy csődben van, adósságban úszik a város. Ön, ha vállalkozó lenne, szívesen jönne dolgozni egy ilyen településre? Ráadásul minden megállt: a Járható Vásárhely program keretében már épülniük kellene az utaknak, járdáknak. Mindannyian megszavaztuk, mégsem történik semmi.

Márki-Zay Péter azt írta a Facebookon, hogy az üzemeltető cég jelezte neki, lakatot tesz a stadionra. Pedig szerződése van a várossal. A polgármester szerint az önkormányzat ugyanúgy fizeti, mint korábban. Sőt, az üzemeltető pluszmilliókat is kapott. Arról is írt, hogy „Lázár emberei lemondták a minden évben Mikuláskor megrendezett cirkuszt, az árra hivatkozva”. Meg arról, hogy „Lázár emberei elfelejtették megszervezni a minden évben szokásos aszfaltrajzversenyt a gyerekeknek”.

Hegedűs Zoltán

– Minden tönkremegy a keze alatt, és ezt hazudozással és a felelősség áthárításával leplezi. A stadiont önkormányzati cég működteti, aminek a város jelenleg is tartozik, és ugyan mi köze lenne Lázár Jánosnak az aszfaltrajzversenyhez? A stadion, a rajzverseny, a gyerekek karácsonya is Márki-Zay hatáskörébe tartozik. A Fidesz őt ezekben az ügyekben nem akadályozta – mondja a helyi Fidesz-elnök. – A polgármesternek az a szokása, hogy okoz egy problémát, másra keni, „megmentőként” kiáll az emberek elé, és ebből politikai akciót indít.

– A polgármester posztjaiból az derül ki, hogy Esztergomhoz hasonlóan önök blokkolják a város működtetésére tett erőfeszítéseit – vetem fel.

– Nem véletlenül írja ezt – mondja Havasi Katalin. – Ez a stratégiája. Vissza kellene szereznie végre a választók bizalmát. Ha egy közbeszerzésre nincs jelentkező, az elárul valamit. Lehet ezt magyarázni, de itt nincs másról szó: a piac kiállította a polgármester bizonyítványát.

– Ő azt állítja, önök miatt nem jelentkeznek, a tao-pénzeket pedig Lázár János irányíttatta át Makóra – vetem közbe.

– Korrupcióval vádolt mindenkit, most meg csodálkozik azon, hogy a vállalkozók nem akarnak Hódmezővásárhelyre jönni és itt dolgozni vagy tao-pénzt fizetni – mondja Hegedűs Zoltán.

A hódmezővásárhelyi testületnek tíz fideszes, egy független, egy jobbikos, két MSZP-s és a polgármester a tagja. A fideszes vezetők szerint ők megszavaznak mindent, aminek értelmét látják.

– Augusztus 20-ra 25 milliót, városüzemeltetésre 30 milliót, műemlékvédelemre további pénzeket – sorolja az általuk is jóváhagyott átcsoportosításokat Hegedűs Zoltán. – Nekünk is az az érdekünk, hogy működjön a város. Megállapodtunk abban, hogy minden közgyűlés előtt egyeztetünk, amit rendre felrúg a polgármester, és olyan előterjesztéseket kapunk, amelyek tárgyi tévedésektől és hibáktól hemzsegnek. Azt sem tudjuk, hogyan áll a város költségvetése, nem kapunk róla értékelhető információt.

Azt mondja, a testület most tárgyal egy, a város gazdasági helyzetéről szóló beszámolót, egy A4-es oldalon elfér a szöveg. Pedig 24 milliárdos Hódmezővásárhely költségvetése.

– Ez politikai röplapnak jó, de a sarki fagylaltozóban is komolyabb számításokra alapozva hoznak döntéseket. A polgármester szerint csődben van a város, de ebből a papírból az derül ki, hogy a bevételi előirányzat hatvan százaléka teljesült eddig. Ez már jobb, mint a tavalyi évi adat. Ráadásul feleannyi pénzt költöttünk el – mondja a frakcióvezető.

A polgármester feloszlatná a testületet, de a Fidesz ezt a javaslatot nem engedte napirendre venni. Vajon azért, mert fél attól, hogy a Márki-Zaynak lesz igaza, és az ellenzék tarol az időközi választáson, vagy valóban a város nyugalmát félti?

Hegedűs Zoltán mosolyog.

– Felméréseink szerint megnyernénk a választást. Tudja, mi a városra tettünk esküt, és nem a Fideszre. Lehet, hogy a pártunknak jó lenne, ha belemennénk, de a városnak nem. Ez azt jelentené, hogy jövőre februárban és októberben is lenne önkormányzati választás, amibe tönkremenne Vásárhely.

– A polgármester dobbantónak használja országos kampányához a várost – állítja Havasi Katalin.

– A célja az volt, hogy az országos sajtó foglalkozzon vele – veti közbe Hegedűs Zoltán. – Elérte, hiszen önök is itt ülnek. Minden arról szól, hogy Márki-Zay Péter akar Orbán Viktor következő kihívója lenni.

A tornyos polgármesteri hivatal előtt a szegedi tejüzemben dolgozó Hegedűs János letámasztja a kerékpárját, és leül az egyik padra. Állami gondozottként nőtt fel, sajtüzemben ismerkedett meg későbbi párjával. Elváltak, két gyerekük van. Hegedűs János két éve költözött Hódmezővásárhelyre.

– Jó hely ez, míg Kisteleken letapostak a buszról, addig itt előzékenyek az emberek. Ha már közeledsz a zebrához, lelassít az arra járó autó. Az időközi választás óta nem látok nagy változást, ugyanúgy fejlődik a város, feltúrják az utakat – mondja. Aztán eszébe jut egy nagy újítás: eltörölték a társasházi adót!

– Korábban fejlődött a város, aztán mögállt – mondja egy nyugdíjas asszony. A másik padnál tereferél a barátnőjével. Arra kér, a nevét ne írjam le. Tart valamitől.

– De szépen mondja – mosolygok.

– Hát errefelé így beszélünk, ő-vel.

Azt mondja, nem érti, miért nem a fideszes jelöltre szavaztak az emberek. Márki-Zay alatt még a helyi tévé sem működik, csak híradót adnak.

– Én a Péter mellett vagyok – mondja egy hódmezővásárhelyi asszony. Testvérével üldögélnek, alig hároméves kislány szaladgál körülöttük. A gyerek felvesz egy tenyérnyi kődarabot, és a járdára dobja.

– Lehetőséget kell adni a polgármesternek, hogy megmutassa, mit tud. De eddig nem engedték neki a fideszesek, folyton gátolták a munkáját. A háború itt embereket ugrasztott egymásnak. A Facebookon én is beleállok. De ne gondolja, hogy megrögzött Fidesz-ellenes vagyok, többeket közülük tisztelek.

A polgármester ingujjban fogad. Nagy irodában ülünk le. Márki-Zay Péter korábban marketingmenedzserként dolgozott, családjával élt Kanadában és az Egyesült Államokban, gazdaságfejlesztéssel foglalkozott. Itthon a szakmájában folytatta, de tanított a Szegedi Tudományegyetemen is. Hét gyermeke van. A február végi időközi választáson függetlenként indult, az összes ellenzéki párt támogatta. Nemzetinek, kereszténynek, szociálisan érzékenynek, gazdasági kérdésekben pedig piacpárti liberálisnak tartja magát.

– Ne gondolja senki, hogy ha valaki egy diktátorral szembemegy, akkor baráti lesz az együttműködés – mondja Márki-Zay Péter. – Lázár Jánosnak egzisztenciális fenyegetés az, hogy én vagyok a polgármester. Vannak régi ismerőseim a képviselők között, kapcsolatunkat már megrontotta a politika. Ők nem urai önmaguknak, Lázárt követik.

– Azt mondják a fideszes vezetők, hogy ez hülyeség.

– Nem engedik meg nekik, hogy mást mondjanak. Gondoljon csak a Göbl-levélre – nevet.

Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa levélben arra kérte a fideszes képviselőket, hogy pozitív témában ne nyilatkozzanak a sajtónak, mert fennáll a veszélye annak, hogy az olvasók azt hiszik, működik a város. A levél nyilvánosságra került. Göbl pedig az RTL Klubban magyarázta az írását: „A képviselők iránt érzett tisztelet, a közös munka és tulajdonképpen az az együtt, közösen kialakított kommunikációs stílus volt az, ami miatt megkerestek engem, és ami miatt én tanácsot adtam nekik ebben a kérdésben.”

Hogy a polgármester valóban nem dolgozna, ahogy a fideszesek állítják?

Azt mondja, a csőd elkerülésén és a stadion megmentésén túl – az önálló intézményre nincs nagy ráhatása – a strand rendbetételét tartja nagy feladatának. Már elindítottak egy 170 milliós fejlesztést, ami olcsóbbá teszi a működtetést, évi százmilliót megtakarítanak ezzel. Kitisztították a helyi parkerdőt, pótolják a hiányzó városi kukákat. Eddig több mint hetven kilométerre vitték a kommunális hulladékot, most 48 milliós megtakarítással a helyi lerakóba szállítják. Eltörölték az ingatlanadó kilencven százalékát. Azt mondja, sok százmillióval csökkentették a város tartozását, ami még Lázár János polgármestersége idejében keletkezett.

Hogy miért hektikus az egyeztetés a Fidesz és a városvezetés között?

– Voltak sikeres tárgyalások, de olyan is előfordul, amikor én elmondom nekik, mit szeretnék csinálni, ők meghallgatnak, aztán elmennek. Ez nem egyeztetés – mondja.

– A fideszesek azt mondják, ők szinte mindent megszavaznak. Nem blokkolják a várost.

Márki-Zay Péter mosolyog.

– Estig tudnám sorolni, mit nem szavaztak meg. Egyszer azt mondják, nem dolgozom, másszor pedig azt, hogy azért nem szeretnének időközi választást, hogy ne zavarjanak a munkában. Egyszer azt mondják, csődbe vittem a várost, másszor, hogy tele van Hódmezővásárhely kasszája.

– Inkább azt állítják, nem látnak bele abba, milyen a város gazdasági helyzete.

Márki-Zay Péter

– Ötmilliárd feletti összeg van a kasszában – mondja a polgármester. – Ez őrült jó szám, ha nem tudnánk, hogy másfél milliárddal nagyobb összeget kell kifizetni belőle. Az örökölt rossz költségvetés és a Lázár János által ránk hagyott tartozások már most bedönthetnék a várost. Hódmezővásárhely hitelezői, akik eddig rendkívül türelmesek voltak, most ügyvéddel jönnek a pénzükért. Ők egyébként Lázár jó ismerősei.

Úgy véli, totalitárius rendszerben élünk, bár nem visz el a lesötétített autó, de „mocskol az állampárti média”. Az ő feljelentéseit rendre visszadobja a rendőrség, ellene számos feljelentés születik. Azt mondja, a Fidesz növelte a hatáskörét, több ügyben, amiben eddig a képviselőkkel közös volt a felelősség, most egyedül a polgármesteré.

– Valószínűleg azt akarják, hogy hibázzak. A napi száz papírból egyszer legyen egy olyan, amit nem lett volna szabad aláírnom.

Amikor felvetem, hogy elfogyott a vállalkozók bizalma, mert korrupcióval vádolta őket, úgy reagál, ez is fideszes hazugság. Ő nem a vállalkozókat támadta.

– Ki a felelős azért, hogy Hódmezővásárhely közvilágításán Orbán Viktor vejének cége mindenféle referencia nélkül dolgozhatott: a vállalkozó vagy a város vezetése? Persze hogy az utóbbi.

Egy vállalkozóval van csak perben, azt sem ő perelte be. De a per sem számított: azóta az illető sorozatban jelentkezik helyi közbeszerzéseken, és már nyert is.

November 30-ig lehet feloszlatni a közgyűlést, Márki-Zay Péter valamennyi közgyűlési ülésen be tervezi adni az erről szóló javaslatát.

– Van abban a fideszes mondatban ráció, hogy ha most kiírnák a választást, akkor egy évig állandósult kampányban élne a város? – kérdezem.

– Álságos ez az érv, hiszen már tíz hónapja állandó kampányban élünk – magyarázza. – A választással lélegzethez jutna a város, hiszen most ott akadályoznak, ahol csak tudnak: a városüzemetetési pénzekből lefaragtak, nem hajlandók például hóeltakarításra előirányzatot adni. A választások után lehetne végre egy jó költségvetésünk.

– Valóban ugródeszkának használja a várost, ahogy a fideszesek állítják? Az az igazi célja, hogy Orbán Viktor kihívója legyen?

– Elnöke leszek annak az egyesületnek, amely a Hadházy Ákos és általam elindított mozgalmat jeleníti meg. Sokan várják tőlem, hogy szerepeljek az országos politikában, mivel kevés olyan ember van, aki szót ért a jobbikosokkal, a szocialistákkal és a DK-sokkal is. Az önkormányzati választásokon ernyőszervezetként támogatni akarjuk a korrupt Fidesszel szembeni, tisztességes indulókat. Egy év múlva én is újraindulok a polgármester-választáson. Nem akarok elköltözni innen. Vásárhely egyedül eleshet, de ha a NER elbukik, a város is győz. / Pungor András