Már nem kommunikációs igazgató az MVM-nél 2,4 milliót kereső Bentzik Réka, aki elszólta magát a CÖF-nek adott félmilliárdos támogatásról

2018. október 8., 15:25

Szerző:

Három és fél év után távozott a Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs és külügyi kapcsolatok igazgatói posztjáról Bentzik Réka, október 1-jéig volt vezető tisztségviselő a társaságnál – tudta meg a 24.hu.

Bentzik Réka kommunikációs vezetőként 2,4 millió forintot keresett havonta, és húszszázalékos teljesítményösztönzőt is kapott. Az ő nevéhez kötődik az MVM számára az egyik legkínosabb elszólás is. Bentzik ugyanis tavaly nyáron az kormányközeli Origo kérdésére elárulta, hogy az Orbán-kormánynak tudnia kellett arról az 508 millió forintos tavalyi támogatásról, amellyel az állami tulajdonban lévő cég a békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) kedveskedett. Bentzik Réka pont a CÖF-botrány közepette kotyogta ki, hogy az MVM minden támogatását a Rogán Antal tárcája, a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá. Ezzel pedig gyakorlatilag cáfolta az addigi kormányzati kommunikációt, miszerint a kormánynak semmi köze nem volt a pénzhez, és a cég teljesen önállóan adta az 508 millió forintot Bayer Zsolt és Csizmadia László szervezetének.

Bentzik Réka
Fotó: YouTube

A CÖF 2016-ban 508 millió forint támogatást kapott az MVM-től, de a pénz felhasználását mindkét szervezet titkolta. Az Átlátszó pereskedés után mégis hozzájutott a CÖF beszámolójához, amiből kiderült, hogy a pénz jelentős részét négy elég silány minőségű rövidfilmre költötték. Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a CÖF brüsszeli tüntetésének 6,7 millió forintos költségét is az MVM fizette. Az LMP feljelentést tett hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt az MVM ellen arra hivatkozva, hogy a „kormánypropagandát harsogó CÖF” elherdálta az MVM-től kapott támogatást, az állami tulajdonú vállalatnak pedig felelnie kell a közpénz elköltéséért.

Bentzik Réka még Szivek Norbert menyasszonyaként került a céghez. Szivek Norbert augusztusban távozott az MVM éléről, őt a kormányalakítás során leváltott Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter legbefolyásosabb embereként tartották számon. Bentzik Réka távozásának körülményeiről nem ír a portál.