Már nem csak a rabszolgatörvényt törölnék el: elkészült a szakszervezetek négypontos követelése

2019. január 3., 10:25

Szerző:

Négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait az előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetek - tudta meg a Népszava. A lap szerint a szakszervezetek a szombati budapesti demonstráción meghirdetik a decemberi utcai megmozdulásokon sokak által követelt országos sztrájkot.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) székházában szerdán döntöttek a résztvevők a négy pontról, amelyek az alábbiak:

  • A rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást vonja vissza a kormány!
  • Bérkövetelések: a minimálbér két számjegyű emelése, a cafetéria visszaállítása, a közszféra béreinek rendezése.
  • A sztrájkjog újraszabályozása, előzetes egyeztetés a dolgozókat érintő törvények módosításánál.
  • Új nyugdíjrendszer: rugalmasabb nyugdíjba vonulás, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozása, a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatása.

A szervezők tegnapi egyeztetésről egyedül a Munkástanácsok képviselői hiányoztak, de ott volt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) több tagszervezete, a közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetői és a Liga Szakszervezetek egyik legerősebb tömörülésének, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke.

A sztrájkköveteléseket a január 5-ére, szombatra meghirdetett fővárosi felvonulás szónokai közül várhatóan Kordás László MASZSZ elnöke olvassa majd fel az egybegyűlteknek. Az érdekvédő a Népszavának jelezte: több eddig nem aktív szakszervezet is várta a célok megfogalmazását, hogy elindíthassa tagjai körében a felmérést, hányan készek a munkabeszüntetésre ezekért a követelésekért.