Már ilyen is van: megalakult a Regionális Zajvédelmi Bizottság

2020. október 15. 15:16 - szerző: 168 Óra

Vecsés polgármestere vezeti.

Megtartotta alakuló ülését a budapesti repülőtér üzemeltetésével kapcsolatos zajkérdésekkel foglalkozó Regionális Zajvédelmi Bizottság. 

A testület Szlahó Csabát, Vecsés polgármesterét terjeszti fel miniszteri kinevezésre a bizottság ökének – írja az MTI. A bizottság a repülőtér környezetében található települések, valamint a légiközlekedés kapcsán érintett szervezetek és hatóságokrendszeresen ülésező egyeztető fóruma, feladata, hogy a repülőtér üzemeltetésével kapcsolatos zajkérdésekről információt cseréljen, továbbá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légiforgalmát érintő zajvédelmi kérdésekkel kapcsolatban javaslatokat fogalmazzon meg.  

Az elmúlt évben a delegáltak többségének mandátuma lejárt, vagy okafogyottá vált az önkormányzati választások, valamint az egyes tagszervezeteknél bekövetkezett szervezeti átalakítások miatt, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felülvizsgálta a testület összetételét, az érintett szervezetek jelölése alapján új tagok kinevezéséről döntött.

A bizottság 15 tagszervezetből áll, a tagok között szerepelnek a Budapest Airport Zrt. és a HungaroControl Zrt. delegáltjai, a Környezetvédelmi Hatóság, a Légiközlekedési Hatóság és a Népegészségügyi Szervezet képviselői, a repülőtér környéki kerületek és települések delegáltjai, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá a civil szervezetek képviselője.

Az ülésen a Budapest Airport Zrt. részletes tájékoztatást adott az októberben megújult zajmonitor és járatkövető rendszeréről, amelynek segítségével egy webes alkalmazáson keresztül bárki pontos, majdnem valós idejű képet kaphat a mozgásban lévő légijárművek pozíciójáról és egyéb adatairól – tájékoztatott a Budapest Airport.

A közleményben Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója a bizottság alakuló ülése kapcsán elmondta, a jószomszédi viszony, illetve a közös fejlődés a repülőtér számára az egyik legfontosabb szempont. A társaság évente több százmillió forint támogatást nyújt a környező önkormányzatoknak, kiemelten figyelnek arra, hogy a működésből fakadó hatásokat kompenzálják. A Budapest Airport zajvédelmi kérdésekben a legtöbb nemzetközi jó példát alkalmazza, tevékenységük megfelel a hazai és nemzetközi előírásoknak, ajánlásoknak, az önkéntes ablakszigetelési programjuk évek óta fut – mondta Schnitzler.