Már hatmilliárd forintnál tart a Corvin-lánccal díjazottaknak szánt villa költsége, akik utoljára négy éve ültek össze

2019. május 1., 14:49

Szerző:

Négy év alatt ötödször vette elő a kormány a Corvin-lánc nevű kitüntetéssel foglalkozó iroda és a kitüntetettek testületének elhelyezésének kérdését, és a költségek lassan csillagászativá nőnek. Egy milliárdról indult, most már több mint 6 milliárdról van szó - írta a hvg.hu

A Corvin-láncot "olyan személyek kapják, akik különleges módon járultak hozzá a kultúrához, a tudományhoz, a magyar közgondolkodás jobbításához". 2015 őszén eredetileg arról volt szó, hogy három év alatt összesen egy milliárd forintból felújítják a zuglói Hermina úton található Róheim-villát (ahol Tisza Istvánt meggyilkolták 1918-ban), a Magyar Corvin-lánc Testület és a Magyar Corvin-lánc Iroda elhelyezése céljából. Csaknem másfél év múlva egy újabb kormányhatározat viszont meg nem határozott összegű többletköltséget engedélyezett.

De úgy látszik, azóta sem történt előrelépés, mert 2018 októberében a kormány – kijelentve, hogy "továbbra is elkötelezett" a terv végrehajtása iránt – visszavonta az említett két határozatot, és 2018-ra 100 millió, 2019-re 700 millió forintot irányzott elő erre a célra.

Rogán Antal kabinetfőnök lett a felelős, akit felhatalmaztak többletköltség vállalására is.

Idén februárban rendeletben nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a beruházást – ideértve a kapcsolódó útépítési, közműcsatlakozási és -fejlesztési munkákat –, ami a hatósági ügyintézési határidők lerövidítésén kívül azt is jelenti, hogy építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni és településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni.

Corvin-lánc kitüntetéseket adott át Áder János a Parlament Corvin-lánc kitüntetéseket ad át Áder János a Parlamentben
Fotó: Illyés Tibor

Most pedig egy április 30-i keltű kormányhatározat további intézkedésként, tehát az előző összegek mellett azt írja elő a pénzügyminiszternek, hogy idén 167 millió, jövőre pedig minden eddig szóba került kiadásnál sokkal több, "legfeljebb 6 634 838 000 forint forrás biztosításáról" gondoskodjon ugyanerre a célra. Az nem derül ki, hogy a költség többszörösre duzzadásának mi az oka.

A Corvin-lánc Iroda most a belvárosi Garibaldi utcában működik Klinghammer István térképész akadémikus, volt felsőoktatási államtitkár vezetésével.

Honlapja szerint "a díjazottak más kitüntetések birtokosaitól eltérően testületet alkotnak, amely időszakonként összeül és eszmecserét folytat Magyarország helyzetéről. A Testület, e bölcsek tanácsa véleményének ismerete igen fontos a Köztársasági Elnök úr, a Miniszterelnök úr számára."

Bizonyára e tanácskozások helyszínéül szánják a zuglói villát. Ám ugyanezen honlap szerint utoljára 2015. április 7-én ültek össze a kitüntetettek, amikor Orbán Viktor miniszterelnök díszvacsorán látta őket vendégül.

Több ilyen eseményről nem ad hírt az iroda.

A Corvin-lánc Testület elnöke egyébként jelenleg Vizy E. Szilveszter orvos, volt MTA-elnök, alelnöke Marton Éva operaénekes. Tagjai Bor Zsolt fizikus, Huszti Péter színművész, Jelenits István piarista szerzetes, teológus-író, Lovász László matematikus, MTA-elnök, Maróth Miklós klasszika-filológus, Martonyi János jogász, volt külügyminiszter, Melocco Miklós szobrász, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, Sótonyi Péter állatorvos, tovbábbá a külföldön élő Radda György (sir George Radda) biokémikus-rákkutató és Lukács János (John Lukács) történész.

14:22

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére szerdán.