Már csak részben szabad Magyarország, diktátorok társaságában szítja a tüzet Orbán a Freedom House karikatúráján

2019. február 5., 12:23

Szerző:

Szabadról részben szabadra minősítette a magyar politikai rendszer besorolását a demokratikus intézményrendszer és a jogállam szempontjai alapján az amerikai Freedom House jelentése. Így Magyarország olyan országok társaságába került, mint Mianmar (ahol népirtás zajlott a közelmúltban), Zimbabwe (ahol nemrég a tüntető tömegbe lőttek a rendőrök) vagy a Fülöp-szigetek (ahol Rodrigo Duterte elnök ezreket ölet meg kábítószer-használat és kereskedelem vélt gyanújával).

A magyar pontszám 72-ről 70-re zuhant, ezzel Magyarország lett az Európai Unió egyetlen országa, amely nem minősül szabadnak. A kontinensről még Ukrajna, Szerbia, Albánia, Macedónia, Montenegró, Koszovó és Bosznia-Hercegovina tartozik a csoportunkba. A világon megvizsgált 195 országból 86-ot minősítettek szabadnak, 59 a részben szabad kategóriába került, 50 pedig a nem szabad kategóriába. Utóbbi kategóriába tartozik például Oroszország, Kína, Irán vagy Szaúd-Arábia.

Bár az Egyesült Államok továbbra is szabad országnak minősül, Donald Trump amerikai elnök is feltűnik a Freedom House alábbi karikatúráján, amelyen a világ országainak szabadságát fenyegető államférfiak (mint Vlagyimir Putyin vagy Szalman szaúdi trónörökös) közé odakerült Orbán Viktor magyar kormányfő is, amint legyezve szítja a lángoló Szabadságot emésztő tüzet. Bár csak háttal látszik, de a zakóján a Magyarország felirat látható.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.