Már csak egy százalékkal van lemaradva Karácsony Tarlós mögött, Puzsér nagyon leszakadt

2019. február 26., 17:12

Szerző:

Nem igazán szereti a közvélemény-kutatásokat az LMP főpolgármester-jelöltje (az egyik intézet vezetőjét el is küldte melegebb éghajlatra), Puzsér Róbert, és a tavalyi kétharmados Fidesz-győzelmet is megjósoló Medián most olyan adatokat közölt, amelyek tovább bosszanthatják a megmondóembert.

A január végi Medián-felmérés szokás szerint a politikusok ismertségét és megítélését is vizsgálta. Ezúttal azonban nemcsak a 25 legismertebb vezető személyiségre vonatkozó adatokat mutatta be a kutatás, hanem a kérdőívben szereplő teljes, összesen 35 fős listát.

A népszerűségi rangsor általában meglehetősen stabil, rendszerint biztos, hogy a mindenkori köztársasági elnök vezet, és többnyire dobogós helyre számíthat Orbán Viktor miniszterelnök is. Januárban is ők kerültek az első két helyre, de ezúttal mindkettőjük esetében visszaesést regisztrált a Medián. Ha ennek mértéke önmagában nem is jelentős, az már figyelemre méltó, hogy az előbbi népszerűségi indexe egy és egynegyed éve, az utóbbié egy éve nem volt ilyen alacsony, mint most.

Abban nincs változás, hogy mint az elmúlt évben mindvégig, továbbra is Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus. Ez rossz jel Tarlós István többi, eddig megismert kihívója számára, akik közül ugyan a Liberálisok jelöltjét, Sermer Ádámot nem vizsgálta a Medián, de Puzsér Róbertet igen.

Amíg a jelenlegi főpolgármester és a Fidesz őszi jelöltje, Tarlós egy százalékot bukva egy hónap alatt) idén januárban 38 százalékon állt, addig Karácsony 37 százalékkal áll mögötte. Eközben Puzsér 19 százalékon áll, bár egy százalékot javított tavaly óta.

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely
Fotó: 168 óra

A Medián szerint a pártnélküli, tehát „bizonytalan” budapesti szavazók körében Karácsony 41 százalékon áll, szemben Tarlós 33 és Puzsér 16 százalékával. Az utóbbi jelenleg egyedül a jobbikosok körében támogatottabb, mint a másik két jelölt.

Országos viszonylatban, ha nem csak a pártpolitikusokat vesszük figyelembe, feltűnő az épp országos civil politikai mozgalmat indító hódmezővásárhelyi polgármester, Márky-Zay Péter kimagasló szereplése. Különösen megugrott az ismertsége, bő egy hónap alatt 7 százalékponttal.

Határozottan ismertebbé váltak más ellenzéki politikusok is, különösen olyanok, akik az elmúlt hetekben részt vettek a parlamenti vagy parlamenten kívüli „ellenállásban”, és ezáltal a szokottnál több médiafelülethez is jutottak. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő esetében némi népszerűség-növekedés is kimutatható. Alighanem más okból, az őt ért intenzív kormányzati támadások következtében lett a korábbinál ismertebb Sneider Tamás Jobbik-elnök, de az amúgy is mérsékelt népszerűsége ettől érdemben nem változott.

Statisztikailag is számottevő népszerűségváltozás a kormánypárti politikusok némelyikénél következett be: december eleje és január közepe között Gulyás Gergely, Kásler Miklós, Kocsis Máté és Kövér László kedveltsége is érzékelhetően csökkent.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.