Már a napszámosok is Ausztriába mennek, ki fogja így leszedni a magyar szamócát?

2018. május 8. 10:54 - szerző: 168 Óra

Egyre nagyobb gondot okoz a 800-900 hektárnyi hazai szamóca földön a szüret. Hiába emelkedtek az elmúlt években az alkalmi munkabérek – ma már 800-1400 forint közöttiek az óradíjak – alig lehet megfelelő napszámost találni. A legalacsonyabb napszámot a szabolcsi szamócásokban dolgozók kapják, a magasabb összeget pedig a Pest-, illetve Győr-Sopron-Moson megyében keresik az alkalmi munkások. Szamóca-szüreteléssel a közmunkásbér kétszeresét, háromszorosát is megkereshetik a napszámosok – írja a Népszava.

A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert

ott 8-10 eurós, azaz 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak

– mondta Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. 

Elvileg Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból is jöhetnének alkalmi vendégmunkások, ám észak-keleti szomszédunkból az emberek inkább Lengyelországba mennek,  a román alkalmi munkások pedig meg sem állnak Olaszországig, Spanyolországig. A Vajdaságból meg szívesebben mennek az emberek Ausztriába.

Az agrárium megsegítésére szánt közmunka-program alkalmatlan a munkaerőhiány megoldására,

mert az abban résztvevő emberek jelentős része nem rendelkezik még azokkal a minimális ismeretekkel sem, amelyek a kertészeti ágazatban elengedhetetlenek – mondta a szakember

Apáti szerint az elkövetkező 10 évben sem javul a hazai munkaerő helyzet. A társadalom elöregedése, a kivándorlás, az egyes kistérségek kiürülése nem sok jóval kecsegtet. Ez pedig megjelenik majd a gyümölcs árában is  írja a lap.