Már a második városligeti múzeum építési engedélyét semmisíti meg a bíróság

2019. január 23., 08:50

Szerző:

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A döntés oka az, hogy az építési engedélyt kiadó kormányhivatal nem engedte meg egy civil városvédő egyesületnek, hogy megnézzék az új múzeumi épületek terveit – számolt be a Ligetvédők hétfői Facebook-posztja nyomán az RTL Klub Híradó.

Az az Új Nemzeti Galéria az egykori Petőfi Csarnok helyén épül fel. A Civil Zugló Egyesület szerette volna megnézni a galéria kiviteli terveit, hogy milyen lesz az épület valójában. Várnai László, az egyesület elnöke azt mondta, hogy nem engedélyezték ezt nekik.

– Azt gondolom, hogy itt nem valamiféle katonai létesítményt akarnak építeni, ez közpénzből épül, minden zuglóinak, minden fővárosinak, magyar embernek joga van látni, tudni, hogy milyen épületet terveznek, mennyiért, hogy fog kinézni

– mondta az elnök.

A kormányhivatal tavaly nyáron megtagadta a betekintést az iratokba, ezért bíróságra mentek, a bíróság nekik adott igazat kedden, és megsemmisítette a galéria építési engedélyét.

Ugyanez a civil szervezet tavaly a Néprajzi Múzeum építési terveit sem nézhette meg. Akkor is pereltek, amit szintén megnyertek novemberben. Így már két épület engedélyét vonta vissza a bíróság a Liget Projektből.

Az Orbán-kormány szerint technikai, és nem szakmai kérdésről van szó. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a bíróság döntése a szakmai tartalomra nem vonatkozott. A Városliget Zrt. közölte, hogy a döntés nem okoz késést a kivitelezésben.

A Városligetbe több múzeum költözik, a teljes projekt, a Városliget felújítása és átépítése mintegy 250 milliárd forintba kerül.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.