Már a főváros is elismeri, hogy egyre több a patkány Budapesten

2018. december 7. 14:23 - szerző: 168 Óra/MTI

Egyre több a patkány Budapesten – ismeri el a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésére benyújtott előterjesztés. Ebben arról írnak: az év második felében tapasztalt száraz időszakban a csatornarendszer ideális életteret biztosított a rágcsálók számára, ahol természetes korlátok nélkül tudnak szaporodni.

Az őszi száraz időszakban a rágcsálók szaporodásának továbbra sem volt abiotikus gátló tényezője, a patkánymentes állapot fenntartására irányuló szolgáltatás folyamatos ellátásával csak a populáció további növekedését sikerült gátolni – olvasható.

Érdekes, hogy az elmúlt 30-40 évben nem csak a populáció további növekedését sikerült gátolni, pedig voltak közben száraz időszakok is. A budapesti patkányhelyzet amúgy azután kezdett romlani, hogy az irtást 1971 óta végző Bábolna Bio helyett nyáron egy új konzorciummal kötött szerződést a főváros, emiatt július elején két hétig szünetelt a fenntartó irtás.

A javaslat szerint ahhoz, hogy a fővárosban elvárt patkánymentes állapot fenntartásához szükséges intenzív kezelést a helyzet romlása esetén a jövőben bármikor azonnal meg lehessen kezdeni, a feladathoz kötött többletforrást szükséges biztosítani, amely a 2019. évre bruttó 647 millió 700 ezer forintos keretösszeget jelent.

Ha a téli hónapokban sikerül megkezdeni az intenzív kezelést, úgy az előterjesztés szerint 9-12 hónap elegendő lehet a megfelelő szint eléréséhez. Ami amúgy évtizedeken keresztül megvolt.