Már 88 párt indulna a választáson

2018. február 13. 16:20 - szerző: MTI

Újabb négy pártot és egy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az április 8-i országgyűlési választásokra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

A ma regiszrlt négy párt az Egyenlőség Roma Párt (ERP), a Közös Nevező 2018 (Közös Nevező), a Civil Mozgalom és az  Európai Alternatíva Párt (EU Alternatíva).

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Az NVB visszautasította ugyanakkor az Együtt az Új Magyarországért 2018 Párt (EUMP 2018) nyilvántartásba vételét, mert a szervezet bejegyzése a választás kitűzésekor még nem volt jogerős.

Az NVB nyilvántartásba vette továbbá az Országos Örmény Önkormányzatot is, ezzel valamennyi országos nemzetiségi önkormányzatot nyilvántartásba vette jelölőszervezetként az áprilisi választásra.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.