Manfred Weber nem a Fidesz, vagy Orbán Viktor, hanem egész Magyarország ellen szavazott a Sargentini-jelentés ügyében

2018. december 11., 15:48

Szerző:

Úgy tűnik, beleállt az Orbán-kormány retorikájába az Európai Néppárt csúcsjelöltje, azaz az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Manfred Weber. Az uniós parlamenti frakcióvezető ugyanis meglepő fordulattal állt elő arról, miért is szavazta meg a Néppártba tartozó Fideszt elítélő Sargentini-jelentést:

Weber azt mondta egy mai sajtótájékoztatón:

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a 7-es cikkelyes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen!”

Más Európai politikusok ezzel szemben éppen az Orbán-kormány felelősségéről beszéltek a Sargentini-jelentés ügyében, s pontosan azt emelték ki, hogy ez nem Magyarország, a magyar társadalom megbélyegzése, hanem a hatalmon lévők döntéseinek következménye.

Ujhelyi István szerint ez több mint botrány, ez egy gyalázatos kijelentés. A szocialista EP-képviselő közölte, a Fidesz által támogatott európai csúcsjelölt beismeri, hogy a magyar kormány bűnei miatt egy teljes nemzetet, egy teljes országot akart büntetni.

– Ez felháborító! Manfred Webernek haladéktalanul meg kell követnie a magyar embereket – írta Ujhelyi, arra is emlékeztetve, korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság szintén jobboldali-néppárti vezetője sértette meg a magyarokat az Erdély elcsatolásának évfordulóján tett érzéketlen kijelentésével, most pedig Weber sértette meg teljes Magyarországot. Ujhelyi azt is írta, a jövő májusi EP-választásokon ideje lesz végre leváltani a magyar kormány bűneit mentegető európai jobboldalt és az MSZP-Párbeszéd Európa-párti szövetségét megbízni a magyar emberek valódi európai képviseletével.

Ugyan Manfred Weber sajtótájékoztatójának bővebb felvétele, a szövegösszefüggés egyelőre nem ismert, annyi biztos, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje igencsak meglepő fordulatot hajt végre ebben az ügyben. Míg ugyanis a Sargentini-jelentés megszavazása előtt ő maga, ahogyan más európai politikusok is azt hangsúlyozták, hogy nem a magyar embereket, hanem kizárólag a magyar kormányt kívánták felelősségre vonni uniós és jogállami kötelezettségei megsértése miatt, most, a Fideszt is soraiban tudó uniós pártcsalád mintha már éppen Orbánt védené azzal, hogy itt nem is a miniszterelnök és politikai körének korrupciós és jogállamellenes lépéseiről, hanem az egész országról lenne szó.

Emlékezetes, szeptember 12-én Manfred Weber maga is megszavazta a Sargentini-jelentést az EP strasbourgi plenáris ülésén, s egészen addig az európai egység és a jogállami alapelvek védelmezőjeként nyilatkozott, amíg november elején a Néppárt kongresszusán meg nem választották – Orbán Viktor és a Fidesz támogatásával – csúcsjelöltnek.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.