Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára

2018. november 8., 13:07

Szerző:

Jelentős szavazati aránnyal, 621 szavazatból 492 szavazattal, azaz kétharmados támogatással választotta meg az Európai Néppárt helsinki kongresszusának küldöttsége Manfred Webert a pártcsalád csúcsjelöltjévé. Az EPP őt jelöli majd az Európai Bizottság elnöki tisztségére. a tisztséget akkor nyerheti el, ha a jövő májusi európai parlamenti választásokon a pártcsalád tagpártjainak a politikusai ismét többséget szereznek. A csúcsjelölti poszt megszerzése puszta formalitás volt, Angela Merkel német kancellár is őt támogatta.

Jövő májusban jár le a mostani Európai Parlament mandátuma, és ezzel véget ér a 2014 és 2019 közötti európai uniós törvényhozási ciklus. Ősszel az Európai Bizottság is új vezetést kap. A csúcsjelölti rendszer már legutóbb is vitákat váltott ki, mivel az EU alapszerződése értelmében az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament feladata lesz szavazni. A csúcsjelöltek megnevezésével a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállamok vezetőit, így miután az Európai Néppárt beállt a Merkel által is támogatott Weber mögé, a legnagyobb eséllyel övé lesz a poszt.

Weber a csúcsjelöltté választása után arról beszélt, hogy győzelme nem egyéni, hanem az egység, a néppárti egység, s az európai egység győzelme. Éppen ezért gesztusértékkel gratulált és köszönetet mondott kihívójának, a másik jelöltnek, Alexander Stubb volt finn miniszterelnöknek, aki egyébként a Fidesz és Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusa az EPP-n belül. Stubb is arról beszélt, hogy az Európa jövőjéért vívott csatában száz százalékig Weber mögött áll, sőt, azt is mondta, most, hogy vesztett a jelöltválasztáson, ő a legboldogabb ember a helsinki kongresszusi teremben.