Májustól már csaknem 4 millió forintot keres Domokos László ÁSZ-elnök

2019. május 9., 15:10

Szerző:

Május 1-jével majdnem 4 millió forintot keres az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László az új számvevőszéki törvény hatályba lépésével – írja az Átlátszó.

Így korábbi 2,6 millió forintos fizetése 3 958 800 forintra nő, a parlament ugyanis április elején elfogadta a számvevőszékről szóló új törvényt.

A portál emlékeztet arra, hogy Áder János köztársasági elnök tavaly decemberben visszaküldte a tervezetet megfontolásra az országgyűlésnek, mert több kifogást emelt a megszavazott szöveggel kapcsolatban.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is nemtetszésének adott hangot a tervezet miatt. Kifogásolták például, hogy az új törvény korlátlan jogot adna az ÁSZ vezetőjének a számvevőszék átalakítására. Nem lenne lehetőség szakszervezet szervezésére, és az elnök mindenféle kontroll nélkül dönthetne a számvevők elküldéséről.

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A törvény végül átment a parlamenten, de nem ez volt az egyetlen örömhír az ellenzéki pártokat serényen büntető ÁSZ elnökének, mivel annak hatályba lépésével Domokos László fizetése is nagyot nőtt. Az emelést úgy számították ki, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett havi átlagos bruttó keresetet megszorozták 12-vel. Az alelnök esetében a szorzó 10,5, így Warvasovszky Tihamér havonta majdnem 3,5 millió forintot vihet majd haza.

Domokos Lászlónak valószínűleg eddig sem kellett túlságosan aggódnia napi megélhetése miatt, vagyonnyilatkozata alapján ugyanis számos ingatlannal rendelkezik a hatóság elnöke.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.