Majdnem 100 milliós vesztesége lett a vizes vb-t szervező BP2017-nek

2018. december 10., 13:25

Szerző:

Több mint féléves csúszással végre közzétette tavalyi éves beszámolóját a vizes vb-t szervező cég, a Bp2017 Kft. Ez alapján a cég majdnem százmilliós veszteséget könyvelt el – szúrta ki az mfor.

A 2017-es vizes világbajnokság az elképesztő költségei miatt is bekerült a hazai sajtóba. Az infrastrukturális fejlesztésekkel és szervezői költségekkel együtt a kiadások elérték a 130 milliárd forintot.

A május végi határidő helyett most benyújtott beszámoló szerint a szervezőcégnek, a Bp2017 Kft.-nek értékesítésből mindössze 4,6 milliárd forintnyi árbevétele keletkezett. Ebben a jogdíjak és a továbbszámlázott szolgáltatások is benne vannak.

Az értékesítésből származó bevételek mellett 49,7 milliárdnyi egyéb bevétel is befolyt a céghez, ám ez szinte teljes egészében a beérkező támogatás volt, 49,5 milliárd forint.

Fotó: fina-budapest2017.com

A bevételekkel szemben nagyságrendileg ugyanannyi ráfordítás merült fel. Anyagjellegűként számolta el a legnagyobb összeget a Bp2017, valamivel több mint 51 milliárd forintot, amiből 47,9 milliárd forint az igénybe vett szolgáltatásokra ment el. Ez a kategória bérleti díjakat, karbantartási, marketing költségeket egyaránt magába foglal, a legnagyobb tételt azonban a kiegészítő melléklet sem részletezi. 35,99 milliárd forintot költöttek el ugyanis egyéb igénybe vett szolgáltatásokra. Szabály szerint itt számolhatók el biztosítási, hatósági szolgáltatások költségei.

Marketing és PR költségek címén 10,2 milliárd forintot tettek ki, személyi jellegű ráfordításként pedig 2,12 milliárd forintot számolt el a cég. A közzétett dokumentumok szerint a 2016-os 35 ember után tavaly már 90-en dolgoztak a cégnél. Átlagos fizetésük a bérköltségből kiindulva havi bruttó 780 078 forint volt.

Mivel a Bp2017 kiadásai meghaladták a bevételeket, tavaly 93,1 millió forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a cég.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.