Magyarországra jön az amerikai külügyminiszter, az USA-nak nem tetszik, hogy Orbán Viktor Oroszország és Kína kegyeit keresi

2019. január 28., 15:28

Szerző:

Az Átlátszó nyomán mi is megírtuk, hogy februárban Magyarországra jöhet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, az ATV kérdésére pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette az információt. Orbán Viktor a múlt héten már tárgyalt a State Department vezetőjével, aki valószínűleg azért érkezik, mert az Egyesült Államoknak nem tetszik, hogy Magyarország NATO-tagként Oroszországhoz és Kínához közeledik, és az sem, hogy Orbán Viktor Ausztria mintájára egy katonailag semleges Magyarországot képzel el. A látogatás valószínű időpontja február közepe, Mike Pompeo egy kelet-európai körútján ejti útba Budapestet. A budapesti vizit részleteiről még egyeztetnek.

Szijjártó Péter az Egyesült Államokban Szijjártó Péter és Mike Pompeo 2018 májusában az Egyesült Államokban
Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Bár Orbán Viktor 2016-ban a vezető európai politikusok közül elsőként állt ki az akkor még csak republikánus elnökjelölt Donald Trump mellett, a hivatalos kétoldalú találkozóra még nem került sor, miközben Donald Triump a lengyel és a román elnökkel is leült tárgyalni már. Magyarország és az Egyesült Államok viszonyát a védelmi együttműködésen kívül a CEU-ügy is feszélyezi, az egyetemnek decemberben Budapestről Bécsbe kellett költöztetnie az amerikai akkreditációjú képzéseit, miután az alapítója, Soros György elleni hadjárat jegyében az Orbán-kormány egy törvénymódosítással elűzte a magyar fővárosból.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.