Magyarországon kezd úrrá lenni a szemétkáosz, az emberek csak néznek

2018. október 30., 07:49

Szerző:

Forráshiányra hivatkozva már csak a kommunális hulladékot szállítja el és azt is csak a közintézmények elől a Zöld Híd Nonprofit Kft., amely Magyarország 116 településén 360 ezer ember szemetének a begyűjtéséért felel - derül ki a 24.hu cikkéből. A Zöld Híd azért szüntette be a munkát, mert hosszú idő óta nem kapja meg a szükséges mennyiségű pénzt az állami kukaholdingtól, a portál pedig az egyik olvasóját, a Pest megyei Kóspallag egyik lakóját idézi, aki szerint a szemetet még hétfő délután egy órakor a településen még nem vitték el a a szemetet. 

– Viszont volt egy katasztrófavédelmis személyautó, és sok helyen megállt a faluban. Az emberek értetlenül állnak a helyzet előtt

– mesélte az olvasó. A katasztrófavédelem feltűnésének az oka, hogy ha a szemetet nem szállítják el, akkor az ő feladata megoldani, hogy mégse árassza el hulladék az utcákat. Szemétszállításra ekkor felkérnek vagy kijelölnek egy másik céget, mert ha napokig ott bűzölög a hulladék az utcákon – jegyzi meg a 24.hu – akkor előbb-utóbb a patkányok is megjelennek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az állami kukaholding, a a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. 20 milliárd forintot szórt el két év alatt, ami után újabb, ezúttal 20 milliárd forintos hitelt vett fel annak ellenére, hogy óriási a káosz a vállalatnál. Azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora a hiány a cégnél, ugyanis csaknem négy éve csúszik az állami vállalat mérlegbeszámolójának leadása. A majdnem 1 milliárdos költség ellenére nem működik az NHKV számlázási rendszere, a vállalat ráadásul nem fizet a beszedett szemétdíjakból a tényleges szemétszállítást végző közszolgáltatónak, ezért múlt péntektől a Zöld Híd 116 Pest és Nógrád megyei településen nem viszi el a szemetet. Azt nemrég Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy a kukaholdingként emlegetett NHKV rövid idő alatt hatalmas tartozást halmozott fel.