Magyarországon állítólag 217 ezer forint a nettó átlagkereset, a valóságban azonban sokkal kevesebb

2018. szeptember 19., 08:44

Szerző:

A friss adatok szerint átlagosan 217 ezer forintot visz haza egy alkalmazott Magyarországon, ám ennek kiszámítása és a realitás elég távol állnak egymástól - írja az mfor.

Az átlag jelen esetben azt jelenti, hogy összeadják a nettó béreket, majd elosztják a fizetést kapók számával, azaz 3 millió dolgozóval (Magyarországon ennyien dolgoznak teljes munkaidőben legalább 5 főt foglalkoztató cégnél). A hiba az átlag megnevezéssel az, hogy ha például van öt alkalmazott, akik közül négyen százezret visznek haza egy pedig egymilliót, akkor az átlagos fizetésü 280 ezer forint. Ez nyilván a nem reális, hiszen a többség jóval kevesebbet kap, míg egy ember visz haza nagy összeget. Az mfor szerint

a valósághoz közelebb áll a medián átlagkereset, amelynek a kiszámításakor sorrendbe állítják a fizetéseket, majd megkeresik a számsor középső elemét.

Ez lesz az az összeg, amelynél az emberek egyik fele kevesebbet, a másik pedig többet keres. Így számol az Eurostat, míg a KSH megfelelő adatok nélkül a fentivel.

A legutóbbi adat 2014-es, ami szerint az átlagkereset 195 085 forint volt. Ebből kiindulva az mfor számításai szerint a júniusra vonatkozó

219 167 forintos nettó helyett sokkal inkább 179 880 forint a valósághoz

közelebb álló átlagos fizetés.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.