Magyarország ismét szembemegy az EU-val

A Btk. hatálya alá kerülnek azok a cselekmények, amelyek veszélyeztetik Magarország GMO-mentességét - mondta Feldman Zsolt.

2012. április 16., 05:45

A génmódosított növények termesztését már több éve megtiltották hazánkban, most az ilyen növényekkel való kísérletezést is szigorítaná a Vidékfejlesztési Minisztérium. Egy új rendelettervezet szerint jobban ellenőriznék a hazánkon átszállított, génkezelt termékeket is. Magyarország GMO-mentességét az alaptörvény is rögzíti - írja a

hirado.hu.

A minisztérium új rendelettervezetének most kezdődik a társadalmi vitája. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Krónikának elmondta, a szabályozással felkészülnek arra, hogy az Európai Unió a jövőben, a most engedélyezett egy kukoricafajtán kívül, további génmódosított növények termesztését engedélyezi majd. Ezekkel kapcsolatban Magyarország valószínű, kifogást emel, és ne engedi hazai köztermesztésüket.

A rendelet szigorítja a kísérleti vetemények létrehozását is, és az eddiginél hatékonyabb ellenőrzést ír elő a Magyarországon keresztül szállított génkezelt élelmiszer-alapanyagokra is. „Minden olyan géntechnológiai tevékenység, mely nem a köztermesztésre irányul, hanem kísérletekre, átszállításra, és ilyen típusú tevékenységekre, ott a legszigorúbb kontrollal kívánunk garanciát nyújtani mindenki számára, hogy ezek a folyamatok átláthatóak, a magyar állam által a legszigorúbban ellenőrzöttek” – mondta a helyettes államtitkár.

Az új szabályozás kötelezi a gyártókat arra is, hogy a hatásvizsgálatokhoz mintát adjanak, ezt ugyanis eddig nemigen tették meg a cégek, ami hátráltatta a hatóságokat az ellenőrzésben. Tavaly több mint négyezer hektárnyi gabonát semmisítettek meg, mert kiderült, hogy a növények génkezeltek voltak. Feldman Zsolt elmondta, az új tervezet szerint a jövőben a hasonló cselekmények a Büntető törvénykönyv hatálya alá kerülnek, ami remélhetően elrettenti majd a Magyarország GMO-mentességét veszélyeztető vállalkozásokat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.