Magyarország a 8. legszegényebb tagállam az Európai Unióban

2018. október 18., 10:07

Szerző:

Eurostat elkészítette az EU-tagországok szegénységi adatainak összehasonlító elemzését, amelynek a tanúsága szerint a magyarok 25,6 százalékát, vagyis a lakosság negyedét fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Az uniós statisztikai hivatal 2017-es adatai pontosan megegyeznek a KSH 2016-ban mért adataival – írja a hvg.hu.

Fotó: Fotó: Kovalovszky Dániel

Ami Magyarországot illeti:

  • Az, hogy a magyarok 25,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség a nyolcadik legrosszabb arány az EU-ban. Kelet-Európa több országán kívül a spanyoloknál és az olaszoknál is rosszabb helyzetet mértek, mint itt.
  • A nőket egy kicsit jobban fenyegeti a szegénység, mint a férfiakat, az arány 26,1, illetve 25,0 százalék. A nők helyzetében a 9., a férfiakéban a 7. legrosszabb helyen állunk.
  • A gyerekszegénység aránya 31,6 százalék, ezen a listán Olaszország, Görögország, Bulgária és Románia áll rosszabbul nálunk. (Az EU Alapjogi Ügynöksége más módszertannal dolgozik, az ő adataik alapján az olaszok is megelőznek minket.)
  • A legjobb helyzetben az idős magyarok vannak, a 65 év felettieknek csak 16,8 százaléka szegény. Ez azért is van, mert épp a legszegényebbek közül sokan meg sem élik ezt a kort. Ez a 11. legjobb adat az unióban.
  • Ahol van gyerek, a háztartások 27,9 százaléka él szegénységben, míg a gyerek nélküli háztartásoknál csak 23,1 százalék az arány. A gyerekeseknél ez az unió hatodik legrosszabb adata, a gyerekteleneknél viszont csak a tizenegyedik legrosszabb, és megegyezik az EU-átlaggal.
  • A munkavállalóknak csupán 19 százalékát fenyegeti a szegénység, de ez így is az EU negyedik legrosszabb adata.
  • A munkanélküliek 73,1 százalékát fenyegeti a szegénység, ez az EU harmadik legrosszabb adata.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.