Magyar Orvosi Kamara: Még túlórával és jogszabályok sorozatos megszegésével sem biztosítható a biztonságos betegellátás

2019. május 30., 11:00

Szerző:

A hétvégén ülésezett a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa. Az elmúlt időszak egészségügyben kialakult helyzetét elemezve egyhangú határozatot adtak ki. Az orvosok nem fogták vissza magukat.

„Felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot kormányzati döntés nem követett. Ez nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében. A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk ágazatunkban”

– kezdődik a közlemény. Testületeik már korábban is leszögezték, hogy amint tényeken alapuló gyógyítást várnak a XXI. század orvosától, úgy a gyógyítók pedig tényeken alapuló költségvetést, és pénzügyi fedezetet várnak el az ország választott felelős vezetőitől. Úgy látják viszont, hogy ismét a társadalmi rangsor végére csúszott az ágazati bérszint. A szakorvosi nettó órabér ugyanis 1800–2300, a szakdolgozói nettó 750–1050 forint között alakul. Egy szakorvosi vizsgálat hivatalosan folyósított ára 1485 forint.

„Az alapellátás jogi és financiális elhanyagoltsága, közellátó fogorvosaink szégyenletesen alacsony javadalmazása rohamosan súlyosbodó népegészségügyi kockázat, amint azt a legfrissebb nemzetközi statisztikák is fényesen bizonyítják”

– jegyzi meg a MOK.

Fotó: Pixabay/skeeze

A MOK kitér arra is, hogy a nyugdíjas munkatársak nélkülözhetetlenek a rendszerben, tevékenységük engedélyezési folyamat viszont botrányos.

„A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható”

– állapítja meg a közlemény, amely azt feszegeti, vajon mikor éri el a felelősök ingerküszöbét az intézményi botrányok és az önként vállalt túlóra megtagadásának mértéke.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.