Megint a külföldi sajtóból tudtuk meg, hogy a Magyar Honvédség török páncélozott terepjárókat vesz

2019. szeptember 2., 11:15

Szerző:

Magyarország lesz az első „nyugati” EU-ország a török média szerint, amelyik vásárol a török fejlesztésű Ejder Yalcin 4x4 típusú páncélozott katonai terepjárókból – szúrta ki a Népszava. Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hány ilyen katonai gépjárművet vesz a Magyar Honvédség.

Fotó: armyrecognition.com

A terepjárót nyáron a Magyar Honvédelem Napján is bemutatták, de részletekről akkor sem volt szó. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy szorosabb partneri viszonyra törekszik katonai beszerzések terén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel  – aki épp novemberben érkezik Magyarországra.

Ahogy arról a 168 Óra is beszámolt, a Magyar Honvédség 180 darab rakétát vásárol 148 milliárd forintért a Gripen vadászgépek felszerelésére az Egyesült Államoktól. Bár korábban többször felmerült a vásárlás kérdése, a az Orbán-kormány sorozatban tagadta, hogy tárgyalt volna a kérdésről. A májusi Trump-Orbán találkozó után David Cornstein budapesti amerikai nagykövet mondta, hogy téma volt a fegyverkezés, később pedig egy amerikai hadászati szaklap számolt be a vásárlási folyamat első állomásáról.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.