Magyar Helsinki Bizottság: Véget kell vetni a feketelistázásnak

2018. április 12. 16:10 - szerző: Bíró Veronika

Reagált a Magyar Helsinki Bizottság is honlapján a Figyelő mai számában megjelent listára, amiben „Soros György zsoldosait” gyűjtötte össze a kormányközeli lap. A Bizottság szerint a visszataszító eljárás a legrosszabb történelmi időket idézi, és kilövési engedélyt jelent a listán szereplőkre.

Elsőként a Soros-zsoldosok létezését cáfolják, de hangsúlyozzák, hogy a Figyelő listája a kormányerő koholmánya, nem a hetilapé. A Fidesz már kétszer is jogerősen pert veszített az MHB-val szemben hasonló állítások miatt, de a bírósági döntések ellenére folytatják a jogsértés.

A listán ráadásul név szerint szerepeltetnek olyan személyeket, akik nem közszereplők, és elvitatja a legalapvetőbb szabadságjogok gyakorlását, aminek egyetlen célja a megfélemlítés.

– A lajstromozás a legrosszabb történelmi időket idézi. Ha közelebbi párhuzamot keresünk, akkor a Kurucinfo és más szélsőjobbos orgánumok melegeket, zsidókat és más kisebbségeket megbélyegző listáira kell gondolnunk. Az ilyen listák „kilövési engedélyt” jelentenek a rajtuk szereplőkre – írják.

Az MHB felszólítja a Figyelőt és tulajdonost (aki jelen esetben Schmidt Mária), hogy kérjen bocsánatot, és tartózkodjanak a további feketelistázástól.